Tarlós bizony veszíteni fog

Németh Péter 2019. június 20. 08:27 2019. jún. 20. 08:27

Töretlen Tarlós István támogatottsága – számolt be az origo.hu az MTI nyomán arról a felmérésről, amelyet a Századvég készített a potenciális főpolgármester jelöltekről. A vizsgálat természetesen végigfutott a teljes jobboldali médiában – bátran soroljuk ide a hajdanán közszolgálatinak nevezett orgánumokat, az állami tévét, rádiót -, miközben az ellenzék által elindított főpolgármester-jelölti előválasztásról jószerivel alig-alig tudósítanak.

Természetesen ideje van az ilyen közvélemény-kutatásnak, ha másért nem a jobboldali szavazók megnyugtatása okán. De: azért ne legyünk naivak, ezek a vizsgálatok nem a közönségnek készülnek, íródnak, sokkal inkább a hatalom megrendelésit mutatják. Megszokhattuk, hogy a kormányközeli – az ő, vagyis a mi pénzünkön táplált – intézmények rendre kihoznak olyan kutatásokat, amelyek az adott pillanatban és helyen kizárólag politikai célokat szolgálnak.

A Fidesz ugyanis – és ebben nincs semmi bírálat, csak egyszerű ténymegállapítás – szerteágazó hatalmi infrastruktúrát épített, és ebben kitüntetett szerepük van az olyan műhelyeknek, amelyek kiszolgálják a kormányzat és a Fidesz igényeit. Tegyék a dolgukat, mondhatnánk, játsszák el, hogy klasszikus tudományos tevékenységet folytatnak, a baj tényleg csak az, hogy mindezt közpénzen teszik, a hatalmas médiafelületük pedig megsokszorozza az eredmény jelentőségét, miközben az ellenzéki oldal hírei, eseményei, közleményei csak nagyon szűrten, manipuláltan, vagy egyáltalán nem kapnak helyet.

A Századvég mostani közleményére visszatérve: persze, hogy ideje van egy ilyen felmérésnek, azaz annak kutatása, hogy vajon ki a legnépszerűbb jelölt a budapestiek körében. Illetve: csak látszólag van ideje. Hiszen az előválasztás éppen arról szól, hogy ki legyen az az egy szereplő, aki majd októberben ringbe száll Tarlós Istvánnal szemben. Vagyis ennek az ezer főn elvégzett kutatásnak valójában semmi értelme, kizárólag azt a célt szolgálja, hogy erősítse a hitet: Tarlós verhetetlen. Pedig az eredmény éppen az ellenkezőjét mutatja: összességében Tarlós bizony elveszítené a választást, ha szolgaian összeadjuk a vele szemben indulók szimpátia-számait.

Érdekes különben, hogy ebben a körben a Századvég a három előválasztáson ringbe szálló jelölt mellett Puzsér Róbertről is kérdezi a választókat. Hogy az össze-vissza beszélő hajdan LMP, Jobbik által támogatott, mára magányos hőssé vált Puzsér miért kap itt esélyt, és főként hogyan jut nyolc százalékhoz, ne firtassuk, azt azonban állapítsuk meg, hogy – ezek szerint – a Fidesz nagyon szeretné, ha Puzsér ott lenne a rajtnál, indulása erősítené Tarlós esélyeit. Ismerjük a kormánypárt módszereit ezen a téren is; kamupártok, kamuindulók egyáltalán nem zavarják.

Ez a felmérés egyébként azt mutatja, hogy az ellenzéki térfélen Karácsony a legerősebb 21 százalékkal, őt követi Kálmán Olga 15-tel, azt Puzsér nyolccal, végül Kerpel-Fronius hattal. Tehát nyugodtan megállapíthatjuk: szó nincs arról , hogy Tarlós István támogatottsága töretlen lenne, sőt ellenkezőleg, megállja a helyét a következtetés, hogy az ellenzék, ha egy az egyben veszi fel a harcot, megnyeri a választást, övé lesz a főpolgármesteri cím. Még akkor is, ha a Századvég megállapítása szerint a válaszadók 57 százaléka elégedett Tarlós tevékenységével.

Ennek hitelességét nincs okunk cáfolni, legfeljebb ideidézzük a szerdán ismertetett Guglielmo Ferrero Hatalom című könyvének idevágó elemzését, amely így hangzik: „Egy hamis többség, amely tulajdonképpen csupán álcázott kisebbség, mindig túlságosan félni fog az ellenzéktől ahhoz, hogy hagyja, hogy az ellenzék lojálisan éljen a szabadságjogokkal, amelyre egyébként szüksége van, és túlságosan fog félni ahhoz is, hogy komolyan tiszteletben tartsa a választás tisztaságát.”

Hát ezért zavarja a hatalmat, illetve a Századvéget egy tőle független, tiszta választás.