Tarlós és a szellemi fogyatékosok

Németh Péter 2019. szeptember 13. 17:38 2019. szept. 13. 17:38

Több, mint szürreális az a jelenetsor, amelyet pénteken Tarlós István produkált a nyilvánosság előtt. Válogatott sértésekkel próbált győzedelmeskedni Tordai Bence fölött. A Párbeszéd országgyűlési képviselője egy levelet próbált kézbesíteni a főpolgármester számára, mégpedig azzal a vitával kapcsolatban, amely a választások előtt lenne kívánatos közte és kihívója, Karácsony Gergely között, ám Tarlósból ez a küldetés csak indulatokat váltott ki, közismert bolondnak, szellemi fogyatékosnak nevezte Tordait, ahelyett, hogy egyszerűen csak elvette volna a levelet, és tette volna a dolgát.

Tarlós azonban egyre nehezebben uralkodik önmagán, pedig még csak a kampány elején tartunk. Szinte eszét vesztve üvöltözött egy bömbibe, káromolta Tordai mellett Karácsonyt is, miközben ellenfeleit vádolta azzal, hogy ilyenné tették a politikai kultúrát.

A történtek, sajnos, éppen azt bizonyítják, hogy a regnáló főpolgármester túljutott saját teljesítő képessége csúcsán, rosszul viseli a rá nehezedő terheket, kiváltképp azt, ha kényszerhelyzetbe hozzák.

Tarlóson ma kettős nyomás van: meg kell felelnie a Fidesz – Orbán – előírásainak, ugyanakkor állnia kell az ellenzékkel is a csatát. Ilyen nehéz helyzetben még sosem volt; mára egy olyan vetélytárssal kell megmérkőznie, akit a budapestiek jelentős része támogat, és akivel szemben nincsenek biztos esélyei, és aki viszonylag nagyobb nyugalommal viseli az ő sértegetéseit, mint ő maga az ellenzék támadásait.

A főpolgármester egyébként is rosszul kezeli a nyílt helyzeteket, az olyanokat kiváltképp, amelyekbe váratlanul sodródik bele. Nincs kizárva, hogy Tordai már a megjelenésével is szándékosan provokálni akarta a Fidesz jelöltjét, pontosan tudván annak gyenge reakció-képességét, ilyen szélsőséges megnyilvánulásra azonban aligha számított.

Az interneten követhető szellemi párbajnak aligha nevezhető jelenetsor, valódi demokratikus országokban, már most, öt héttel a választások előtt eldöntötte volna a választás végkimenetelét. Ezek után nem is kellene semmiféle vita; Tarlós emberi, és politikai alkalmatlanságáról állított ki bizonyítványt. Azt üzente a budapestieknek: én csak Orbán Viktor árnyékában vagyok valaki, mögüle kilépve csak egy sebezhető, nem éppen állóképes valaki vagyok.

A történteket látva, szinte felesleges is beszélni a vitáról, arról hogy vajon kiáll-e Tarlós Karácsonnyal szemben, mert teljesen nyilvánvaló, hogy nem. Ha lett is volna a Fideszben egy pillanatnyi szándék a vitára – mert abban ugye biztosak lehetünk, hogy erről nem Tarlós dönt -, ezek után biztos, hogy visszavonnák őt. Sőt: azt is eléggé valószínűnek tarthatjuk, hogy a hátralévő időben csak olyan helyeken engedik szerepelni, ahol nem érheti utol az ellenzék.

Ezzel együtt: javaslom Tarlós Istvánnak, akit annál sokkal többre becsülök, mint, amit a pénteki teljesítmény indokolna, hogy üljön le otthon, nézze végig ennek az otromba veszekedésnek a felvételét, próbáljon meg felülemelkedni indulatain, akkor biztosan eljut odáig, hogy meglássa saját hibáit. Meglássa, és megértse, hogy főpolgármesterként nem használhat olyan kifejezéseket nemhogy az ellenfelével, vagy egy országgyűlési képviselővel szemben, de senkivel szemben sem.

Nem mondhatja, hogy olyan világot élünk, és most idézem őt, amikor a „szellemi fogyatékosokat el kell viselni”. Tudom, hogy egy ilyen szélsőséges mondat csak akkor fakad ki valakiből, ha képtelen már kontrollálni a viselkedését, ezért talán nem is teljesen korrekt a tartalom-elemzés. Mégis: ezek szerint Tarlós úgy tartja, hogy a szellemi fogyatékos embereket – és most a kifejezés eredeti értelmét nézzék – ki kell zárni a társadalomból?

Volt idő, amikor Tarlós, az akkor ellenfeleként számon tartott Horváth Csabával szemben engedett meg magának sértő kijelentéseket, vagy éppen nem volt hajlandó a nevét kiejteni a száján. Az sem volt valami elegáns viselkedés, de ahhoz képest, amit most produkál, kifejezetten úriembernek nevezhetjük.

Mostanra az úr, és az ember is eltűnt belőle.