Tarlós már utolérte Demszkyt

Nagy András 2019. március 20. 13:17 2019. márc. 20. 13:17

Nincs új a nap alatt, legalábbis a főváros által fölhalmozott költségvetési hiány tekintetében – tudtuk meg. Városházi információink szerint ugyanis Tarlós István jelenlegi főpolgármester időarányosan már ugyanannyi adósságnál jár, mint amennyit elődje, Demszky Gábor a két vezetői ciklusát követően maga után hagyott.

Bármit is állít a fideszes városvezetés, a 2010 óta hivatalban lévő Tarlós István sem jobb Demszkynél - mondta a főváros pénzügyeire rálátó forrásunk annak kapcsán, hogy az idei költségvetésben már egy 140 milliárdos lyuk van, a görgetett hiány pedig eléri a 170 milliárd forintot.

A budapesti büdzsé tehát a hangos kormányzati és fővárosi fideszes kommunikációval ellentétben egyáltalán nincs jobb állapotban, mint az ezerszer átkozott Demszky-érában volt, a különbség csupán az, hogy akkor a város működése szempontjából kiemelt fontosságú fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre és a mindennapi működést biztosító közszolgáltatásokra (új buszok vásárlása, szemétszállítás, köztisztaság stb.) legalább volt pénz.

Ma azonban értelmetlen tanácsadói szerződésekre, vagy éppen olyan, nem feltétlenül indokolt sporttámogatásokra röpködnek el a tíz- meg százmilliók, mint például Hosszú Katinka úszóklubja, amely egészen biztosan nincs rászorulva a főváros támogatására – tette hozzá. Tény: a főpolgármester tanácsadóinak csak az elmúlt 5 éves jutalma mintegy 340 millió forintra rúg már, a Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés pedig csak az idén több százmillió forintos juttatást szavazott meg például az állami tízmilliárdokkal kitömött Ferencvárosi Torna Clubnak, és a főváros nevét felvevő Iron Swim Budapest is kaphat 45 millió forintot.

Ezzel szemben viszont azt látjuk, hogy a BKV dolgozóinak például mindössze egy 5 százalékos bruttó béremelési ajánlatuk van az általuk elvárt 15 százalékos helyett, azaz „valószínűleg azért fognak a budapestiek szívni egy jó nagy sztrájkkal, mert Tarlósék képtelenek arra költeni a szűkös forrásokat, amire kellene, például a városért dolgozó emberekre” – fogalmazott forrásunk.