Tarlós tudta, hogy bukni fog

Németh Péter 2019. november 12. 11:48 2019. nov. 12. 11:48

Azt állította Horn Gábor az atv-ben, hogy Tarlós István a bömbi használatát maga találta ki, azt nem tanácsolta neki senki. A téma annak kapcsán került elő, hogy a volt főpolgármester hosszú interjút adott az Indexnek, és abban elismerte: nem mindig ment – mehetett – a saját feje után, mások is beleszóltak a kampányába. Tarlós ezt hibaként említette, olyan hibaként, amely viszont nem feltétlenül befolyásolta a végeredményt. És ez mindenképpen érdekes megállapítás, de erről majd egy kicsit később…

Maradjunk most annál, hogy noha korábban mindig saját maga döntött a kampányairól az ex városvezető, most ezt nem engedték neki. Mint ahogy azt sem, hogy kiálljon vitázni Karácsony Gergellyel. Amiből az is következik, hogy ő bizony szeretett volna, és én ezt készséggel el is hiszem neki. Tarlóst a Fidesz belezavarta olyan hazugságokba, amelyeket nem is tudott hitelesen előadni, így például abba a mondásba, hogy ellenfele előbb álljon ki vitázni Puzsér Róberttel és Berki Krisztiánnal, és csak ezt követően vele. Vagyis azzal a két jelölttel, akikről tudta, tudnia kellett, hogy nem saját szándékukból álltak rajtvonalhoz, sokkal inkább a Fidesz akaratából álltak be a jelentkezők sorába.

Büszkélkedhetek azzal, hogy regnálása alatt sokszor beszélgettem Tarlós Istvánnal, és talán nem követek el súlyos udvariatlanságot, ha azt is elárulom, nem egyszer ő hívott telefonon, egy-egy kérdés megvitatása miatt. Nem azért, mert oly fontosakat tudtam volna neki mondani, sokkal inkább önmaga meggyőzése volt a fontos. Mindenestre elmondhatom talán: ismerem a gondolkodását, szelídségét és indulatait egyaránt. Tudom értelmezni a kitöréseit, olykori vállalhatatlan megjegyzéseit – Horváth Csaba tudna erről a legtöbbet mesélni -, de azt is, megtapasztaltam, hogy soha nem veszítette el civil világát. Illetve: most, ebben a hosszúra nyúlt és tényleg embert próbáló kampányban nem mindig volt önmaga. A bömbizés sem volt. Lehet, hogy az már saját ötletként került a kelléktárba, de – hiszem – csak azért, mert addigra teljesen eltávolodott önmagától. Feszíthette őt, hogy nem maga dönt a lépéseiről, hogy fideszes kampányguruk határozzák meg cselekedeteit, folyamatosan idegen szerepeket kellett játszania. Márpedig Tarlós rossz színész, ami az ő esetében inkább pozitív tulajdonságnak mondható.

Ezt csak azért emelem ki most, mert épp a Hírklikknek nyilatkozta Kálmán László nyelvész, hogy minden politikus szerepet játszik, ráadásul kötelezően, mert ez a szakma megköveteli tőlük ezt. Tarlós sem lehetett nyilván mindig önmaga, neki is meg kellett tanulnia a szerepjátszást, de ezt ő csak mérsékelten tudta elsajátítani, sokszor egyáltalán nem. Ezért is tudta megőrizni a főváros vezetőjeként a civil jellegét, ezért is nyert el szavazatokat olyanoktól is, akik különben ki nem állhatják a Fideszt. Ezért is indította őt újra Orbán; a miniszterelnök azzal tisztában volt, hogy Budapesten egy hívő fideszes nem nyerheti meg a választást. Tarlós maga nem véletlenül vonakodott a jelöltségtől, érezte azt is, hogy a megrögzött Fidesz-szavazók mellett az ő népszerűsége, hitelessége lendítheti át a végeredményt az ő javára.

De most már ez kevésnek bizonyult. És itt érünk vissza ahhoz a megállapításához, hogy nem a vita elmaradása okozta a vereségét. Az hiba volt, mint ahogy az is, hogy nem vihette saját elképzelései és személyiségének megfelelően végig a kampányt. A bukás fő okát abban jelölte meg Tarlós, hogy Budapesten egyértelműen proteszt-szavazás érvényesült. Vagyis: hiába adta volna bele saját magát ebbe a küzdelembe, az is kevés lett volna. Kevés, mert a főváros lakosságának többsége váltást akart. Igaz és fontos megállapítás. Olyan, amelyet eleddig egyetlen kormánypárti politikustól sem hallhattunk. Nem akadt közülük egy sem, aki elismerte volna, hogy Budapestnek elege van a Fideszből és Orbán Viktorból.

Elege van abból, hogy uralkodót játszanak felette, hogy megfenyegetik, ha nem a kormányzati akarat érvényesül. Igen: a budapestiek már 2018-ban tiltakoztak Orbánék ellen, csak akkor még nem mutattak nekik érvényes alternatívát. Mostanra, a Fidesz minden fellazító kísérlete – lásd: Berki, Puzsér – ellenére lett alternatíva. Ennek megfelelően pedig érvényesült a proteszt szavazás. Tarlósnak veszítenie kellett. Feltehetően tudta, hogy így lesz. De, ha nem is, elég gyorsan visszatért, ahogy ő fogalmazott, saját szubsztanciájához. De, hogy ezt meg is tudja őrizni Orbán Viktor tanácsadójaként, ebben már vannak erős kétségeim.