Társadalmi vitára kész az ellenzék programja

HírKlikk 2021. június 12. 10:40 2021. jún. 12. 10:40

A hat párt politikai alapvetése kiindulópontként szolgál majd az őszre ígért közös kormányprogramhoz. A kozosalap.hu honlapon olvasható programban az alapvető társadalmi, szociális és politikai elveket fogalmazzák meg.

A hat ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – tegnap közzétette az ellenzéki szövetség közös alapvetését, amely iránymutatóként szolgál majd az őszre elkészülő közös kormányprogramhoz, s már most megfogalmazza: milyen Magyarországot kínál az ellenzék a választóknak a 2022-es parlamenti választásokon.

A vitairat szerint a közhatalom alkotmányos gyakorlásának kereteit kell felépíteni – részletezi a Népszava. Az ellenzék szerint a három alkotmányos alapelvnek, a jogállamiságnak, a demokratikus hatalomgyakorlásnak és a hatalommegosztásra épülő államszervezetnek együtt kell érvényesülnie. Az államnak szigorúan a jogszabályokhoz kötve kell működnie. A demokratikus hatalomgyakorlás alapja a népszuverenitás, a hatalommegosztásra épülő államszervezet pedig a fékek és ellensúlyok klasszikus rendszerét jelenti.

Széles körű társadalmi konzultációt kell indítani az új alkotmányról – szögezi le a kozosalap.hu-n közzétett dokumentum. Elengedhetetlen, hogy ez egy arányosabb választási rendszert alapozzon meg, garanciális szabályokat tartalmazzon az erőszakszervezetek és az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának tilalmát illetően, biztosítsa a sajtószabadság érvényesülését, álljon ki az állam és az egyház elválasztása mellett. Az alkotmány, az alapjogok és az alkotmányos államrend leg­alapvetőbb szabályainak módosítását két egymást követő parlamenti ciklusban, a megválasztott ország­gyűlési képviselők kétharmad részének igen szavazatával és népszavazás általi megerősítésével képzelik el.

A kormányozhatóság megteremtése érdekében el kell törölni az ellenzék szerint a jelenlegi rezsimet ideológiailag megalapozó alaptörvényi rendelkezéseket, a sarkalatos törvények számát radikálisan csökkenteni kell, vissza kell állítani a kormány döntési kompetenciáját a közfeladatok ellátásában és a közigazgatás szervezésében, el kell távolítani a pártkatonákat a független testületek és intézmények éléről.

A vitairat szerint el kell gördíteni az akadályokat a népszavazás útjából. Szeretnék elérni, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a nép válassza, s az államfő ne a végrehajtó hatalom részeként, hanem ellensúlyaként működjön. Meg kell szüntetni azt a korlátozást, hogy az Alkotmánybíróság ma nem vizsgálhatja felül teljes körűen a jogszabályokat.

A bírói függetlenség szükségszerű elemeiként ki kell mondani, hogy az ítélkező bíró nem utasítható. Az Országos Bírósági Hivatalt meg kell szüntetni. A bírák nyugdíjkorhatárát – igazodva több mint egy évszázados hagyományunkhoz – 70 éves korban célszerű meghatározni. Elismerve és megtartva a Kúria jogegységesítésben betöltött, kiemelten fontos szerepét, a legfelsőbb bírói testület már-már jogalkotói szerepkörét meg kell szüntetni az ellenzéki javaslat szerint.

„Csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez. Korrupcióellenes főügyészséget kell létrehozni” – szögezik le a dokumentum. Véget kell vetni az oligarchák „gátlástalan vagyonszerzésének”, a NER korrup­ciós cselekményeinek elkövetőit a független igazságszolgáltatás előtt kell számonkérni. A részletes programot a kozosalap.hu oldalán olvashatják.  

Forrás: Népszava