Tarthatatlan az osztrák kancellár helyzete

HírKlikk 2021. május 13. 14:14 2021. máj. 13. 14:14

A Süddeutsche Zeitung szerint a nagy kérdés az, meddig maradhat még posztján az osztrák kancellár, miután hamis tanúzás gyanúja miatt vizsgálatot indított ellene a gazdasági bűncselekményekkel, illetve korrupcióval foglalkozó államügyészség. Egyáltalán nem biztos persze – teszi hozzá a legnagyobb német lap –, hogy el is ítélik, ám helyzete tarthatatlanná vált.

Sebastian Kurz azért került bajba, mert az eddig kiszivárgott anyagok alapján, erősen vélelmezhető, hogy többször nem mondott igazat az Ibizagate ügyében eljáró parlamenti különbizottság előtt – írja a hvg.hu. Ugyanezt vetik a kormány több tagjának, valamint a miniszterelnök stábfőnökének a szemére is. Merthogy több esetben is vagy nem emlékeztek, vagy megkerülték a választ, illetve olyat állítottak, ami egyszerűen lehetetlen.

A testület annak a botránynak az ügyében nyomoz, amelynek eredményeként egy titkos ibizai felvétel alapján lemondásra kényszerült a Szabadságpárt vezére és felbomlott az előző koalíció, mert kiderült, hogy az FPÖ hajlandó lett volna állami eszközökkel honorálni, ha egy orosz milliárdos pénzzel segíti a pártot.

Mindenesetre szakértők úgy gondolják az 58 oldalas ügyészségi dokumentum alapján, hogy lesz vádemelés, mert nagyon úgy néz ki: Kurzot ugyan kötelezte az igazmondás, ám ennek nem tett eleget.

A politikus azonban azonnal jelezte, hogy semmiképpen nem kíván távozni. A gyanúsításra reagálva, Kurz szerda este azt állította, hogy igazat mondott a bizottság előtt, és tiszta a lelkiismerete. Ezért szerinte nem kell lemondania. Szerinte legfeljebb rosszul emlékezett, amikor a meghallgatáson beszélt, most pedig kiforgatják a szavait.

A kancellár ellen a Neos nevű ellenzéki párt tett feljelentést. A párt elnöke, Beate Meinl-Reisinger az ügyészség lépéséről azt mondta, „ez egy erős jele annak, hogy működik a jogállam, mivel a törvény előtt mindenki egyenlő”.