Távolságtartóan fogadja Európa Bident

HírKlikk 2021. február 26. 19:50 2021. feb. 26. 19:50

Joe Bidennel Amerika visszatért a nemzetközi porondra, ám Európa az elmúlt négy évben már lépett és ebben saját közvéleménye erősen támogatja. Ennek megfelelően, Emmanuel Macron és Angela Merkel a müncheni fórumon hűvösen reagált az amerikai elnök együttműködési felhívására – írja a The Wall Street Journal.

A lap előfizetőinek szánt cikkében felidézi, hogy a francia államfő megismételte a stratégiai autonómia igényét, a német kancellár pedig nyíltan megmondta, hogy a jövőben nem mindig esnek egybe az Atlanti-óceán két partjának érdekei. Amit a legtöbb részvevő úgy vett, hogy az utalás a Kínával kötött kereskedelmi egyezményre, illetve arra vonatkozik, hogy Berlin mindenképpen meg akarja építeni az Északi Áramlat 2. gázvezetéket. 

Vagyis lehet, hogy az USA helyre akarja állítani a helyét a világban, de nem várhatja el, hogy ismét az asztalfőn foglalhat helyet. Ily módon, az európaiak felülvizsgálhatják jelenlegi véleményüket a transz-atlanti kapcsolatokról, de ahhoz legelőször is az kell, hogy Washington birkózzon meg a járvánnyal, indítsa újra gazdaságát és stabilizálja saját politikai intézményeit. Ám ez sem változtat majd azon, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – véli a lap.