TEK: órákig Budapesten volt az új-zélandi merénylő

HírKlikk 2019. március 19. 18:41 2019. márc. 19. 18:41

Több órán keresztül Budapesten tartózkodott az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője, ezalatt - a Terrorelhárítási Központ (TEK) eddigi ismeretei szerint - nem lépett kapcsolatba senkivel.

A TEK közleményében tájékoztatott: Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd néhány órával később továbbutazott Ausztriába.

Ellenőrzött információk szerint az ausztrál férfi 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.

Hétfőn a TEK azt is közölte: a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. 

A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. Az ausztrál merénylőről - aki átalakított félautomata fegyvert használt - kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is feltüntették.

Forrás: Hírklikk