Tenni kell: egyre nő a nyugdíjasszegénység Magyarországon

HírKlikk 2020. január 15. 16:06 2020. jan. 15. 16:06

A Jobbik változtatna a nyugdíjrendszeren, mert értékelése szerint, egyre nő a szegénység az idősek körében Magyarországon – mondta Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke, szerdai sajtótájékoztatóján.

 A képviselő úgy véli, a különbségek egyre nagyobbak az aktív dolgozók és a nyugdíjasok között: míg 2018-ban 85 ezer forint a volt a különbség az átlagbérek és az átlagnyugdíjak között, a következő években ez 150 ezer forint fölé is nőhet. Hozzátette: nő a nyugdíjas szegénység is Magyarországon. Míg 2010-ben 124 ezer nyugdíjas élt jövedelmi szegénységben, mára csaknem megduplázódott a számuk.

Arra is felhívta a figyelmet: a nyugdíjas társadalom is egyre inkább szétszakad a jövedelmi helyzetet tekintve, hiszen a legkisebb öregségi nyugdíj tíz éve változatlanul 28 500 forint. Ezzel szemben, van példa kétmillió forintos „giganyugdíjra" is, amit a nyugdíjak felső plafonját eltörlő 2012-es kormánydöntés tett lehetővé.

Kiemelte azt is, hogy területi, időbeli és nemek közti egyenlőtlenség is tapasztalható: az átlagnyugdíj magasabb a fővárosban, a férfiak nyugdíja több mint a nőké, és minél később ment valaki nyugdíjba, annál magasabb a juttatása.

Közölte: a Jobbik a nyugdíjrendszer problémáinak megoldására azt javasolja, hogy vezessék be a „magyar indexálást", ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja, illetve a reálbérek emelkedése alapján növeljék a nyugdíjakat. Az ellenzéki párt számítása szerint, ez a jelenlegi rendszerhez képest, százalékos arányban dupla nyugdíjemelést jelentene.

Emellett – folytatta – a Jobbik nyugdíjkorrekciós programot is végrehajtana a nyugdíjrendszeren belüli egyenlőtlenségek csökkentése érdekében, és differenciált nyugdíjemelést vezetne be, hogy a kisnyugdíjasok juttatása magasabb arányban emelkedjen.

Forrás: MTI/Hírklikk