Tényleg új teória született a Fenyő-gyilkosságról?

Kardos Ernő 2019. augusztus 5. 13:40 2019. aug. 5. 13:40

Meglepő fordulat a médiavállalkozó gyilkosság ügyében. Kiüzent a börtönből a maffiózóként ismert Jurányi Zsolt, aki a ma nyilvánosságra hozott levelében azt állítja, hogy nem Gyárfás Tamást kéne gyanúsítani a Fenyő-gyilkosságért. Tudomása szerint ugyanis Fenyő Jánost ukrán maffiózók ölték meg, mert Fenyő kihagyta őket az üzletből. Megkérdeztük az ismert nyomozót, Kovács Lajos ezredest, hogy befolyásolhatja-e a megjelent levél a bűnügy tárgyalását?

- Mit szól ahhoz a levélhez, amelyet egy börtönben ülő maffiózónak tulajdonítanak, aki szerint Fenyő Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ukránokat kihagyta valami buliból?

- Semmit sem szólok! Egyrészt a levelet nem is olvastam, de ami fontosabb: amíg nyomoztam Fenyő János ügyében, én nem találkoztam semmiféle „ukrán szállal”. A meggyilkolt vállalkozó – tudomásom szerint – nem állt üzleti kapcsolatban ukrán körökkel, vagyis az eltelt évtizedek alatt mindeddig ilyen előzménye nem is volt a gyilkossági ügynek. Tehát az tudom mondani, hogy ilyen értelemben ez a levél a „semmiből” jött.

- A levelet állítólag az elítélt ügyvédjén, Jurányi Zsolton keresztül juttatták ki, mondván: Gyárfás aligha lehet felbujtó. Ez befolyásolhatja az ügy alakulását?

- Semmiképp! Inkább olyan érzésem van, hogy valaki megpróbálja az ügyet valamilyen irányba befolyásolni, de erre aligha lesz már mód.

- Gyakran előfordult a praxisában, hogy a nyomozást a börtönből próbáltak befolyásolni?

- Előfordulhat ilyen, de inkább a bűncselekmények felderítésének korai, nyomozati fázisában, amikor még kevés a bizonyíték. Így a vádemelés után már nagyon ritkán, az én praxisomban nem is nagyon fordult elő, hiszen a bűnügy lezárásakor, a vádemelés előtt a rendőr már nehezen befolyásolható ilyen módon.

- Ön meglehetősen sokáig igyekezett fényt deríteni a Fenyő-gyilkosságra, évtizedekig kutatott a tettes után, de a vádemelés a döntő bizonyíték híján elmaradt. Meglepődött, hogy az ügyészség ezúttal meggyanúsította Gyárfás Tamást?

- Egyáltalán nem lepődtem meg! Bár a közvetlen bizonyíték a mai napig hiányzik, tehát a rendőrség birtokában nincs olyan minden kétséget kizáró hangfelvétel vagy más bizonyíték, amely Gyárfás bűnösségét alátámasztaná. Viszont van a bizonyítékoknak egy olyan közvetlen láncolata, amely alapján legalább a vádemelésre sor kerület. Az egy más kérdés, hogy a bíróság azt elegendőnek tartja-e, vagy sem!