„Terheléses támadás”: rémhírterjesztésért eljárást kezdeményezek a kormány ellen!

Ujhelyi István 2021. május 9. 14:30 2021. máj. 9. 14:30

Elviccelhetném ezt a kérdést azzal, hogy a Fidesznél nyilván kifogyott a szufla a sorosozásból és az állandósult migránsozás sem időszerű, találniuk kellett hát valami gyors instant-kifogást a kormányzati szerencsétlenkedésre. Így született meg az új csodafegyver: a „túlterheléses támadás”. Ami persze úgy hülyeség, ahogyan van; az általános iskolások is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy nem ürgebőrbe bújt libsi-hackerek akadályozták a járványkezelés oszlopainak számító kormányzati regisztrációs oldalak működését, hanem a Fidesz volt annyira pancser, hogy nem készült fel kellően a tömeges érdeklődésre.

Orbánék beteges lételeme azonban, hogy soha nem hibáznak, soha semmiért elnézést nem kérnek, hiszen ők tévedhetetlenek; ezért kellett gyaníthatóan valamit belehazudni a nyilvánosságba. Ezen a szánalmas szövegen valóban röhöghetnénk is egy nagyot, ha nem éppen egy sokezer ember halálával járó járvány közepén lennénk és nem is olyan régen, egyszerű Facebook-kommentelő ellenzékieknél kopogtattak volna a kommandósok „rémhírterjesztés” miatt.

Az elmúlt pénteken Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter volt a közösségi online videósorozatom (Heti Kettes Ujhelyivel) vendége, ahol ez az ügy is terítékre került. Vitán felül áll, hogy a mai Magyarországon Bárándy Péter az egyik legnagyobb gyakorló jogtudós elme, akinek a szavára oda kell figyelni. Az ügyvéd elmondta, hogy a rémhírterjesztés jogi tényállása az elmúlt időszakban kellően egzakt, vagyis jogászi értelemben kezelhető volt, a Fidesz-kormány által bevezetett rendkívüli jogrend idején azonban „tudatosan slampos megfogalmazással” úgy módosították, hogy a mostani keretbe jószerivel mindenki azt ért bele, amit akar. Bárándy Péter azt nem tudta egyértelműen megerősíteni, hogy a kormány „terheléses támadásról” szóló kijelentése kimeríti-e a rémhírterjesztés fogalmát, de – mint mondta – egy tisztázó eljárást mindenképpen megér az eset.

Megfogadom és megteszem, amit kell. Ezúton erősítem meg, hogy – egyetértve a volt miniszter szakmai véleményével – hivatalos bejelentéssel élek az illetékes hatóságoknál és eljárást kezdeményezek a kormány kijelentései miatt. Ha ugyanis valóban „terheléses támadás” érte a kabinet járványkezeléssel összefüggő informatikai rendszerét, az nem játék, az súlyos nemzetbiztonsági kérdés. Ha azonban csak saját pancserségüket akarták ezzel a hazugsággal leplezni, az viszont nem maradhat következmény nélkül. A következő napokban megteszem a szükséges bejelentést.

Addig Önök nézzék vissza a Bárándy Péterrel készült beszélgetést, mert megéri: az egykori miniszter világossá tette, hogy a jelenlegi kormányt jövőre leváltó új kabinetnek teljesen újra kell gondolnia a jogrendszert, a NER jelenlegi szabályai ugyanis nem reparálhatóak. Bárándy Péter a magyar oltási igazolványokkal kapcsolatban is sarkos véleményt fogalmazott meg, rávilágítva, hogy jelen keretek és kedvezmények között a használatuk egyértelműen alkotmányellenes. Hát, így állunk.