Tiltott forrásból kampányol a Fidesz?

HírKlikk 2019. augusztus 6. 08:48 2019. aug. 6. 08:48

Az önkormányzati választások előtt pozitív kormánykampány indul egy pénzügyminisztériumi levél szerint a polgármesterek eredményeinek hangsúlyozására; a Momentum úgy véli, ezzel a Fidesz állami (esetleg uniós) erőforrásokat használ fel pártkampányra.

Kerpel-Fronius Gábor, a párt előválasztási főpolgármester-jelöltjét arról beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában, hogy a Momentum nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyet a települési önkormányzatok vezetőinek küldött a napokban a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Oláh Gábor arra kéri a polgármestereket, küldjenek anyagokat arról, milyen jó dolgok történtek 2014 és 2020 között településükön.

A Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára, aki konkrétabban a regionális fejlesztési programokért felelős, arról ír levelében, hogy vélhetően uniós forrásból, méghozzá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz az úgynevezett TOP-program 2014–2020-as ciklusának részeként újabb lehetőség nyílik egy eredménykommunikációs kampányra, ennek részeként akár óriásplakátok kihelyezésére is.

Kerpel-Fronius Gábor azt mondta: hiteles forrásból kapták a levelet. Abban biztos, hogy ez az önkormányzati választás előtt indított pozitív kormánykampány lesz, amely a hivatalban lévő polgármesterek teljesítményét hangsúlyozza.

Ez először is természetesen a Fideszt segíti, mert egyszerűen többen vannak az ő polgármestereik, másodszor pedig az a kérdés szerinte, hogy mire kap felhatalmazást, aki megnyeri a választást. Arra, hogy saját érdekében gazdálkodjon az állami erőforrásokkal, vagy arra, hogy választások előtt egyenlő feltételeket teremtsen az induló feleknek a szabad vitához, mert ezt jelentősen felborítja, ha a kormány a rendelkezésére álló állami erőforrásokat beveti „az önkormányzati választások befolyásolása érdekében”.

Megjegyezte: még a választási bizottság is kifogásolta, hogy a kormánypropaganda és a Fidesz-plakátok nagyon hasonló grafikával készülnek, könnyen össze is lehet téveszteni őket.

Arra a felvetésre, hogy európai uniós pénzből mehet-e ez a kampány, Kerpel-Fronius úgy válaszolt: talán naiv volt, ő azt gondolta, csak arról van szó, hogy a fideszes polgármestereknek tulajdonítják majd az EU-s pénzből megvalósuló fejlesztéseket.

Forrás: Klubrádió