„Tiltsák be Orbánt!”

HírKlikk 2021. április 10. 17:45 2021. ápr. 10. 17:45

Egy cseh rendezőpáros videóüzenetben írja fel a falra a magyar miniszterelnökről szóló szöveget: „Ban Orbán”. A rendezők filmje szerepel a budapesti online Cseh Filmkarneválon, azonban a rövid üzenet film előtti levetítését nem akarja engedni a cseh külügyminisztérium, így a rendezők a filmjük visszavonásán gondolkoznak.

A cseh külügyminisztérium közbelépésére nem vetíthetik le két cseh filmes videóüzenetét a Cseh Filmkarneválon Budapesten – írja az Átlátszó. Ondřej Provazník és Martin Dušek a filmkritikusok által is elismert Az öregfiúk című 2019-es filmjükkel szerepelnek a fesztiválon, amit jövő csütörtökön vetítenek.

Az online fesztivált szervezői a filmek előtt levetítik a filmkészítők üzeneteit is.

A rendezőpáros videója azonban a cseh külügy szerint – ahova a külföldi cseh kulturális intézmények is tartoznak – kritikus volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, ezért nem engedélyezték a levetítését.

A videóüzenetben az Átlátszó szerint Provazník arról beszél, hogy „képviselőinknek is rá kellett jönni, hogy felelősségre vonhatók tetteikért”, miközben társa azt íjra fel egy falra, hogy „Ban Orbán!” (Tiltsák be Orbánt!), majd a kamera felé fordulva így szól: „szóval addig nézzétek meg, amíg lehet”.

Filmjük egyébként egy roadmovie, ami egy emigráns drámáját tárja fel, aki az 1950-es években elszenvedett sérelmeit akarja megtorolni az akkori ügyészen, ezért tér vissza egykori lakhelyére.

Forrás: Átlátszó