Tisztán látják Brüsszelben is az orbáni lenyúlás rendszerét

HírKlikk 2020. július 15. 20:50 2020. júl. 15. 20:50

Iványi Gáborral és egyházával, a vezető Fideszesek családtagjainak és szűk köreinek meggazdagodásával, és még sok mással foglalkozik Daniel Freund, az Európai Parlament zöld képviselője „Orbán és az uniós pénzeső – Magyarország emirátus” címmel a Frankfurter Rundschau-ban megjelent  vendégkommentárja. „Magyarországon nincs független sajtó, nincs független igazságszolgáltatás, zaklatják a hajléktalanokat, a romákat és a menekülteket, és ezt az EU Bizottsága jól tudja, de továbbra is utalja a milliárdokat Budapestre” – állapítja meg a liberális német lapban megjelent írás.

A jogállamisági eljárás 2018 óta folydogál, szivárog el a homokban. Közben Orbán személyes környezete elképzelhetetlen mértékben gazdagodik. Orbán apjának kőbányája az unió által támogatott projektek szinte kizárólagos szállítója, Orbán veje a szintén az EU által támogatott LED-es köztéri világításból tett szert vagyonra.

„Hadházy Ákos ellenzéki képviselő alaposan dokumentálta az egész jól kitalált rendszert, amellyel szisztematikusan lenyúlják az uniós pénzeket. A közbeszerzési pályázatokat úgy manipulálják, hogy végül csakis az Orbán köreihez tartozó cégek nyernek megrendeléseket. Konzervatív becslések szerint, minden egyes uniós euróból 20 cent kerül magánzsebekbe Magyarországon. Több mint 40 ezer projektből több száznál találtak szabálytalanságokat. Az OLAF és a helyi ügyészségek vizsgálatai azonban csak a legritkább esetekben vezetnek vádemeléshez, vagy ítéletekhez. A Magyarországra folyó uniós eszközökkel kétféle módon élnek vissza: egy pártelit politikai hatalmát biztosítják vele, és azok meggazdagodását, akik hozzáférnek” – írta a képviselő.

Az EU nem ellenőrzi, hogy a támogatások valóban eljutnak-e a megjelölt célhoz, a nemzeti nyomozó hatóságokban Orbán emberei ülnek. Freund szerint, „az uniós pénzekkel való visszaélés strukturális. Azzal nem tudjuk megoldani a problémát, ha továbbra is csak ujjal mutogatunk Orbánra. Alapvetően át kell gondolnunk azt a módot, ahogyan elosztjuk az uniós pénzt: ellenőrzés szükséges független nyomozókkal, csalás, korrupció és az alapjogok megsértése esetében pedig pénzügyi szankciókat kell hozni. Az Európai Parlament tett jó javaslatokat. Az állam- és kormányfők a héten tárgyalnak a hétéves költségvetésről. Rajtuk múlik, hogy ezeket a javaslatokat ne hígítsák fel, és ne tegyék az európai korrupció és nepotizmus feltartóztatására alkalmatlanná. Ez az utolsó esély arra, hogy megállítsuk a közpénzek fosztogatását Magyarországon és másutt, és az utolsó esély annak megmutatására, hogy az európai értékek nem képezhetik alku tárgyát” – figyelmeztetett a képviselő.