Tízezer életveszélyes lakást újíthatna fel a főváros

Kardos Ernő 2020. február 27. 08:06 2020. feb. 27. 08:06

A fővárosi kerületek tulajdonában lévő több tízezer életveszélyes, lakhatatlan ingatlan felújítására és felhasználására dolgozott ki javaslatot Sermer Ádám, a Liberális Párt ügyvivője. Elképzelését a politikus az újságíróknak is bemutatta, miközben koncepciójával a budapesti kerületek vezetőit is folyamatosan felkeresi.

A lerobbant, életveszélyes lakásvagyon nemcsak viszi az adófizetők pénzét, de komoly bevételeket is hozhatna a kerületeknek! – véli Sermer Ádám, a Liberális Párt ügyvivője. A politikus szerint, a jelenleg lakhatatlan ingatlanok felújítására ugyan nincs pénze sem a fővárosnak, sem a kerülteknek, de bevonhatnának olyan vállalkozókat, akik saját kockázatuk terhére, több lakást is felújítanának. Munkájukért az önkormányzat lakással fizetne, tehát például három lakás felújításáért cserébe, az egyiket a vállalkozó megkaphatná. A többit pedig vagy bérlakásként kiadná, vagy eladná a kerület.

Az elképzelésről, annak teszteléséről Sermer néhány kerületben előrehaladott tárgyalásokat folytat. Először ugyanis a gyakorlatban szeretné kipróbálni az ötletet, mielőtt a javaslatot végleges formába öntené. Ha sikerrel jár, és a sok tízezer lakásnak csak töredékét sikerülne ilyen módon felújítani, akkor ezeket a lakásokat elsősorban fiataloknak, diplomásoknak, pályakezdőknek juttatnák, mert a bérekhez képest, elszálltak az ingatlanárak.

A liberális politikus ötlete nem minden előzmény nélküli, hiszen évekkel ezelőtt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ugyanígy felvetette, hogy a vállalkozók számára is jó üzlet lenne, ha az élhetetlen, életveszélyes ingatlanok felújításért cserébe, nem pénzt, hanem a befektetett munka értékének arányában lakásokat kapnának a helyhatóságtól. Az önkormányzatok ezzel lényegében komoly befektetés nélkül felújíttathatnának több tízezer fővárosi ingatlant, ami többszöröse az egy évben elkészült lakásállománynak.  

Van olyan kerület a fővárosban – elsősorban a belvárosban –, ahol ötezer komfort nélküli, veszélyes, felújítandó lakást tartanak nyilván, de akad olyan is, ahol mindössze pár százat. Sermer szerint, ha jól követhető, világos, és áttekinthető lenne a munka tervezése, lebonyolítása, akkor a korrupció teljes mértékben megelőzhető lenne. Amire azért is törekedni kell, mert az előző városvezetés a budapesti lakásvagyont a saját politikai céljai érdekében használta fel. Nem egy esetben, fillérekért kaptak barátok, rokonok minőségi lakásokat. A ma hatalmon lévők viszont elsősorban a fővárosban élők érdekében szeretnék a lakásigényeket kielégíteni, ezért megmozdítani a lakáspiacot, ami letörhetné a magas bérleti árakat is.