Tízparancsolat

Németh Péter 2018. szeptember 24. 18:10 2018. szept. 24. 18:10

Szürreális világban élünk, már ami a politikát illeti. Kásler Miklós megjelenésével bekúszott az életünkbe, pontosabban a politikai beszédbe a Tízparancsolat is. Én most nem térnék ki arra, hogy az új miniszter – aki korábban köztiszteletben álló kórházigazgató volt – miért pont a valláshoz nyúlt, és tette magát némiképp nevetségessé. (A Tízparancsolat betartása megvéd bennünket a halálos betegségektől” – mondta.)

Jó, rendben nem bántsuk az idős orvost, nyilván megvan a maga logikája, hogy miniszterként belekever olyan gondolatokat is a nyilatkozataiba, amelyeket orvosként egyáltalán nem követett.

De, ha már egyszer miniszter lett, akkor azt is el kell tudnia viselni. De nem viseli. Pontosabban a kormány tagjainak kell megvédeni őt, mert az ellenzék és a ballib újságok azért támadják, mert hiteles keresztény ember. És nem szabadna megengedni, hogy ily illetlenül beszéljenek róla, azt meg végképp nem, hogy a vallást gyalázzák. Már tudniillik azzal, hogy a Tízparancsolatot a szájukra veszik. 

Mondom, szürreális, ha finoman akarok fogalmazni, ami a magyar politikai elit (?) házatáján történik, és akkor még el sem jutottam Kövér Lászlóig. A Parlament elnöke, a Fidesz erkölcsi etalonja ugyanis a következőket állította  Bayer Zsolt televíziós műsorában: az Európai Parlamentben mindenki elmebeteg, vagy megvásárolt, vagy cinikus, aki nem hisz semmiben. Tegyük hozzá, hogy még egy jót kommunistázott is a Fidesz embere, szerinte ugyanis az EP-ben ülők többsége kommunista.

Szint alattinak tartanám, ha erre azzal reflektálna bárki, hogy Kövér maga, a rendszerváltást megelőzően egy kommunista intézményben dolgozott, körülbelül annyira lenne igaz az inszinuatív megállapításom, mint magának Kövérnek a kijelentése az európai politikusokról. Azt azonban még sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a palament elnöke is ennek a mélyen lévő színvonalnak a része, sőt tevékeny alakítója. Hiszek benne, hogy egyszer eljön majd az a nap, amikor kisöprik az ilyen szereplőket, mert az emberek már valami józanságra vágynak.

Hogy ez mikor lesz így? Talán ha majd mindenki betartja a Tízparancsolatot..