Több ezren várnak szívkatéterezésre, gerincműtétre, csípőprotézisre

HírKlikk 2021. május 10. 07:57 2021. máj. 10. 07:57

Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben – írja a Népszava.

A lap cikke szerint egyre hosszabbak a Covid-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátási deficit keletkezett. Mindennek ellenére, várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak.

Egyelőre még  az ellátóktól túl sokat várnak el az ágazat irányítói ahhoz, hogy teljes lendülettel az elmaradások ledolgozásába kezdjenek. Így például egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, változatlan kapacitással fönntartani a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. „Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a Népszavának az egyik intézmény vezetője.

A járvány alatt a kórházak 30-40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, s akit igen, azoknak is négyötöde covidos volt. Az ellátások leállításával takarékra állított osztályokról, műtőkből vezényelték át az embereket a fertőző betegek mellé. A miniszter frissen kiadott utasítása szerint a Covid-osztályokat – bár a betegszám csökken – egyelőre fenn kell tartani, ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában. Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat – állapítja meg a lap.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén például diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik. A valóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra. És nincsenek rajta azok, akik a Covid-járvány alatt betegedtek meg, de panaszaikkal nem fordultak orvoshoz.

Forrás: Népszava