Több ezres tömeg tüntet a Fidesz-kormány ellen -videó

HírKlikk 2018. december 16. 16:35 2018. dec. 16. 16:35

Szerdán fogadta el a Parlament a rabszolgatörvény néven ismert módosítást a Munka törvénykönyvéhez. Mindezt úgy, hogy az ellenzék megpróbálta megakadályozni, de a Fidesz a házszabály figyelembe vétele nélkül is áterőszakolta a módosítást. Aznap este az elégedetlen tömeg az utcára vonult, és elkezdődött a tüntetéssorozat. Évek óta először könnygázzal oszlattak a rendőrök a Parlament előtt. Összesen körülbelül ötven embert vittek el, és több hír is napvilágot látott rendőri túlkapásokról és törvénysértésekről.

A szombat a rákészülés napja volt, ma a tüntetéseké Magyarországon. Ezüstvasárnap az ország számos pontján kívánnak boldog Karácsonyt a miniszterelnöknek. Budapest mellé már nem csak olyan városok csatlakoztak be – mint például Pécs –, ahol már sikeresen szerveztek demonstrációt a rabszolgatörvény ellen, újak is bejelentkeztek. 

A mai tüntetésre a Hősök terén gyülekeztek a résztvevők. A szervezők induláskor ismertették az útvonalat: a menet az Andrássy út, Teréz körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca érintésével vonul a Kossuth térre. Mindenkit arra kértek, szervezetten, rendben vonuljon.

A Parlamentnél felállított színpadra először Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke lépett fel, aki nagyon kemény beszédet mondott. Olyanokat, mint hogy

"Nem vagyunk Soros-bérencek, s vegyék tudomásul, akik megszavazták a törvényt, Magyarországon nem lesz rabszolgaság, minden munkahelyen ez ellen fognak harcolni."

A következő felszólaló, Szabó Tímea felmutatta azt a sípot, amivel belefütyült Orbán Viktor arcába a keddi ülésen. „Aki elárulja a saját népét, a saját hazáját, az nem érdemel ennél jobbat" – mondta.

Szerinte Orbánnak fontosabbak a Kossuth téri díszszánkók, mint magyarok millióinak sorsa. Családok millió mennének tönkre a túlórába, ezért maradnak, amíg vissza nem vonják a törvényt. 

Elég volt a megosztottságból, most már összekovácsolódtunk, és Orbán Viktor nem fogja tudni szétverni ezt az egységet

– hangsúlyozta Szabó Tímea.

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a hatalom Magyarországot Európa szegényházává tette, most pedig elkezdte megbüntetni az embereket.

"Alapvető jogainkban nem sérthet meg egyetlen kormány sem" – mondta Bősz Anett a Liberálisoktól. Ez a kormány az elmúlt 8 évben minden magyar embert megsértett a jogaiban. Ez az a pont, amikor megmutatjuk, elég volt. Többen leszünk, mint ahányan valaha ezt a kormányt támogatták.

"Nem azért jöttem ma ide, mert Soros György ide küldött" - kezdte beszédét Vadai Ágnes. Hanem azért, mert "szeretem a hazámat, mint midenki más, de elegem van" - folytatta, amire a tömeg is skanálni kezdte, hogy elege van. Lenéznek mindenkit, átgázolnak mindenkin, elűznek mindenkit, miközben megtűrik maguk közt a csalókat, nőverőket, rablókat, sorolta a sérelmeket. "Csak minket nem" - mondta, majd azt üzente Kövér Lászlónak, hogy "büntess, László, büntess!". Ezután a parlamenti ellenzék összefogását sürgette.

A tüntetés végeztével a tömeg a köztévé Kunigunda útján található épületéhez indult.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta a hvg.hu-nak, hogy azt akarják, hogy a közmédiában olvassák be a követeléseiket. Hozzátette, hogy Hadházy Ákos és Szél Bernadett képviselőket be kell engedniük majd.

Forrás: Hírklikk