Több jel is arra utal, hogy forró február jöhet

HírKlikk 2021. január 25. 14:27 2021. jan. 25. 14:27

Kizárólag a pöffeszkedő, szűkmarkú magyar kormány késlekedik a megfelelő szintű oltási tervvel és a 80százalékos bértámogatással – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Botrány, ami Magyarországon „oltási terv” címen működik. Pont Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője volt az, aki beszerezte a 100, 20, illetve 40 oldalas spanyol. német és francia oltási tervet. Ezekben mindenki megtalálja saját magát, és ki tudja számítani az életet! Ez nálunk nincs” – mondta Harangozó Tamás felháborodva a magyar oltási káoszról.

Hozzátette, az oltóanyag leszállításával egyébként tényleg minden cég csúszik, „de a biztonság fontosabb, mint a sietség”.

Z. Kárpát Dániel elmondta, még az influenzaoltást sem tudja megfelelő színvonalon ellátni a kormány: miközben a miniszterelnök négy, addig például a saját családjában egy gyermeket váró hölgy csak maximum három komponensű influenzaoltáshoz juthatott, hosszas várakozás után. Megjegyezte, az egészségügy mellett, a kormány gazdasági válságkezelése is totális csődbe fulladt.

Gazdasági vonalon a képviselők szerint továbbra is a környező országokhoz méltó színvonalú bértámogatást kellene adni a hazai vállalkozásoknak. „Egy magyar kis- vagy középvállalkozásnak akár egy tíz százalékos bevételkiesés is azt jelenti, hogy adótartozása lesz, ki kell rúgnia valakit vagy becsődöl. Ezek közül választhat jelenleg” – ismertette Harangozó.

Emlékeztetett, a magyar kormány 3900 milliárd forintot szórt szét válságkezelés címen, amely összegnek a tíz százaléka sem érkezett tényleges módon a magyar emberekhez. „Ment stadionra, ment egyházi épített örökségek felújítására, Budapest-Belgrád vasútvonalra… mi értjük, hogy ezek szép célok, de ugyebár ma nem ezt kéne támogatni. Az MSZP tavasz óta mondja, hogy nem többet, csak azt kellene megkapnia egy magyar embernek is, mint amit egy osztrák, vagy akár egy szlovák vagy cseh megkap”.

A képviselők egyetértettek, hogy a legfontosabb most a 80 százalékos bértámogatás, azaz, a munkavállalók meglévő munkahelyének megtartása érdekében, a kormánynak át kellene vállalnia bérük 80 százalékának megtérítését.

„Ez azért is fontos, mert a család sem megy tönkre, marad fizetőképes kereslet az országban, másrészt pedig nem kell nulláról felépíteni egy céget, hiszen, ha egy vállalkozás bedől, azt újra építeni rendkívül nehéz. Ha egy kormány 90 napra kér veszélyhelyzeti felhatalmazást, akkor minimum elvárható, hogy az összes ilyen ellátást biztosítsa az embereknek erre az időszakra, így például a száz százalékos táppénzt is, hiszen a kozmetikázottan dübörgő gazdasági adatok ellenére, a rémisztő realitást az emberek a mindennapjaikban érzik” – nyomatékosította a szocialista politikus.

Z. Kárpát Dániel hozzátette, a Jobbik lakhatási támogatási javaslattal is hozzájárult a köztársaságpárti összefogás embereket támogató javaslataihoz, mivel sokan már nem tudják a lakhatási költségeket sem kitermelni.

Forrás: Hírklikk