Több osztrák is a bírósághoz fordult a Fertő-tavi kiebrudálásuk miatt

HírKlikk 2021. május 14. 18:30 2021. máj. 14. 18:30

„Gyanús ügyletek a Fertő-tónál” címmel közölt riportot az Euronews arról, hogy a tó partján, a magyar oldalon Magyarország legnagyobb infrastruktúra-projektje épül: száz szobás szálloda 26 bungalóval, jachtkikötőkkel, sportpályákkal és egy 800 férőhelyes parkolóval, mégpedig egy nemzeti park és egy UNESCO-kulturális örökségi terület kellős közepén. 

A fővállalkozó az állami idegenforgalmi ügynökség megbízásából Mészáros Lőrinc magyar oligarcha, Orbán Viktor gyerekkori barátja, akinek a rohamos felemelkedése egybeesik Orbán uralmának a kezdetével. A társaság pedig az MTÜ ügynökséghez kötődik, amit Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel támogat „tanácsadóként” – mutat rá az  Euronews cikke.

Környezetvédelmi szakértők szerint az állami projekt sérti mind a magyar, mind az uniós szabályokat. Szigorú védettség alatt álló fajokat veszélyeztet, olyan területeket érint, amelyek szerepelnek a Habitat irányvonalban, ráadásul nem készült megfelelő tanulmány a környezeti hatásokról. Azok a cölöpökön álló, nádfedeles, idilli házak is kénytelenek utat engedni a projektnek, amelyek tulajdonosai osztrák és magyar magánemberek. A tulajdonosok bérleti szerződéseit felmondták, és most saját költségükön kell lebontaniuk a házakat, kártérítést nem kapnak. 

Több tulajdonos bírósághoz fordult, de még csak nem is hosszabbították meg a bontás határidejét – írta a műsorszóró a honlapján, és idézett a tévériportból több érintett tulajdonost és ügyvédet. Az osztrák tulajdonosok egy csoportja megadta magát, és megrendelte a bontást: a költség mintegy százezer euró. De más osztrák tulajdonosok jogorvoslatot keresnek. 

A magyar Állami Vagyonkezelő a magyar állami média útján cáfol minden vádat. Interjú-kérésekre nem érkezik válasz.  

Ami egy tópart-rész szelíd beépítésével kezdődött évtizedekkel ezelőtt, most túldimenzionált befektetési projektté válik, ami károsítja a természetet, és elveszi a környező lakosoktól a tavukat – nem másért, mint egy állami idegenforgalmi projektért, amelynek gazdaságossága és haszna kétséges – írta az Euronews. 

Forrás: Euronews