Több pornó lehet a tévében Semjén Zsolt javaslatára

HírKlikk 2019. június 6. 05:20 2019. jún. 6. 05:20

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a médiaszolgáltatással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

Az ötvenöt oldalas dokumentumból az Azonnali nyomán szemezgetett az Index.

- Az új szabályozás kevésbé szorítja kereketek közé a bulvárosabb tartalmakat. Míg korábban a hírműsor időtartamának éves átlagban maximum húsz százaléka lehetett „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag” , ez most harmincöt százaléka lett.

- Ezzel párhuzamosan csökkentenék a hírműsorok hosszát. Míg a jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint "valamennyi munkanapon reggel 7 és fél 9 között legalább 15 perc hosszúságú hírműsor-számot, továbbá valamennyi napon este 6 és 9 óra között legalább 20 perc hosszúságú önálló hírműsor-számot" volt kötelező eddig közzétenniük az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatóknak, lásd RTL Klub, TV2 és a köztévé, most eltörölnék ezt a korlátozást. Az esti időtartam pedig  20 és 45 perc között lenne.

- Eddig nem lehetett hagyományos tévés műsorfolyamban közzétenni olyan tartalmakat, amelyek alkalmasak „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására", különösen pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlanul erőszakos tartalmakat. A módosítás elfogadása esetén ez már nem tilos, igaz, csak akkor, ha kóddal lehet hozzáférni, és így csak 18 éven felüli előfizetők számára elérhető. 

- Változtatnának azon is, hogy mennyi legyen az európai művek aránya; eddig több mint negyedét kellett kitenniük az adásidőnek, ez harminc százalékra nőne.

- Eddig óránként nem lehetett több a reklámidő 12 percnél, ezt a húszszázalékos arányt mostantól nem óránként, hanem sávonként reggel 6 és este 6, illetve este 6 és éjfél között kell csak átlagosan betartani.

A módosítások a tervek szerint már idén augusztustól életbe lépnének.

Forrás: Index