Többszáz éves elvet rúgott fel az Alkotmánybíróság

HírKlikk 2020. június 19. 12:14 2020. jún. 19. 12:14

Az Alkotmánybíróság szintet lépett, és a hatalmi ágak szétválasztásának többszáz éves elvét rúgta fel azzal, hogy hatáskörhiányra hivatkozva, helybenhagyta a kormány rendeletét a gépjárműadó 40 százalékának elvonásáról az önkormányzatoktól – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a Klubrádióban.

„Lett volna hatásköre az Alkotmánybíróságnak és el is kellett volna járnia” – rögzítette a pártelnök a rádió csütörtöki Esti gyors című adásában.

„A törvényt a Parlament alkotja, a kormányrendeletet pedig a kormány; és a kormány vonta el ezt a tulajdonjogot” az önkormányzatoktól – magyarázta.

Az ellenzéki képviselők által benyújtott kifogás elutasításában az Alkotmánybíróság ráadásul „jó szolga módjára” a Pénzügyminisztérium által megküldött érvelést használta: hogy „tulajdonképpen ez a kormányrendelet mintha törvény lenne”, költségvetést vagy adójogszabályokat érintő törvényt pedig nem lehet megtámadni.

„Az Alkotmánybíróság ezt az érvelést fogadta el, fölrúgva – ahogy mondtam – minden olyan jogelvet, (…) ami eddig érvényes volt, de hát a Fidesz rendszerében, ahol a jogállam leépítése folyamatos, és hát sajnos jól állnak ebben a jogállam-leépítési harcban, (…) itt most az Alkotmánybíróság lépett egy szintet” – mutatott rá a pártelnök.

„Nem is furcsa: durva az, amit az Alkotmánybíróság megengedett magának ebben, hiszen a Parlament ülésezése alatt hozott kormányrendeletet minősített tulajdonképpen törvénnyé. Tehát most a járványhelyzetre való hivatkozás sem lehetne megalapozott, hiszen a Parlament folyamatosan ülésezett. Egyszerűen átlépte ezt a (…) nagyon, nagyon régi jogelvet, és kormányrendeletet minősített törvénnyé. És eldobta magától ezt, mint egy forró krumplit, ezt a problémát, és azt mondta, ja, hát ebben az Alkotmánybíróságnak nincsen hatásköre.”

A pártelnök ezt „dermesztőnek” nevezte a jövőre nézve, hiszen – mint mondta – ha kormányrendeletet lehet törvényként értelmezni, akkor a kormány nem csak az önkormányzatokkal kapcsolatban hozhat ilyen döntést, hanem cégekkel vagy magánemberek tulajdonával kapcsolatban is – és az Alkotmánybíróság szerint az ilyen döntés még csak meg sem támadható.

„Ez sajnos mind-mind afelé mutat, hogy itt a miniszterelnök kénye-kedve szerint lehet az emberek tulajdonával játszani, tehát tulajdonképpen nincsen senkinek sem biztonságban az a tulajdona, amit a keresetéből tisztességesen megszerzett, amit örökíteni szeretne a gyermekeinek” – mondta a pártelnök.

Az ellenzéknek ezzel szemben a tiltakozás és a nyilvánosság eszköze áll rendelkezésre, a választópolgároknak viszont a szavazatuk „A legerősebb eszköz, nekem meggyőződésem, az 2022-ben a választópolgárok szavazata” – hívta fel a figyelmet.

Forrás: Hírklikk