Több százmilliárd forintba kerül a rezsicsökkentés az adófizetőknek

HírKlikk 2022. január 26. 17:51 2022. jan. 26. 17:51

Évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is. Rövid távon még valószínűleg sikerül kezelni ezt a pénzügyi helyzetet, de ha tartósan magasak maradnak a gázárak, például az orosz-ukrán feszültség miatt, akkor az éves veszteség akár duplázódhat is.

A Portfolio azt számolta ki, hogy a rezsicsökkentés (azaz a piaci ár alatt történő egyetemes szolgáltatás fenntartása) mekkora veszteséget jelent az egyetemes gázpiacon „egyeduralkodó”, az egyetemes árampiacon pedig dominánsnak mondható állami tulajdonú MVM Zrt. számára. Ez a veszteség ugyanis végső soron költségvetési, tehát adófizetői teherként csapódik le.

Erre utalt egyébként már az, hogy a tavaly december elején elrendelt 350 milliárd forintos államháztartási kiigazítás után szilveszter este kiderült: 208 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a magyar állam az MVM-ben. Ez a komoly tőkeemelés egyébként éppen egy évvel követte a 2020 végi hasonló, 210 milliárd forintos tőkeemelést.

Szakértők szerint azért is szükség lehetett a tőkeemelésre, mert az elmúlt hónapokban többszöröződő gázárak mellett, lényegében elfogyott a durván 200-300 milliárdos puffer a cégcsoportnál, amit korábban felhalmozott. Ez a puffer két főbb tételből eredt. Egyrészt abból, hogy a 2014 óta rezsicsökkentéssel meghatározott gázárhoz képest olcsóbban is tudott energiát beszerezni a cég, másrészt pedig az olcsó paksi villamosenergiából.

A gázár szárnyalása, a gyenge forint és a rezsicsökkentés fenntartása együttesen az utolsó hónapok MVM-eredményére drámai negatív hatást gyakorolt. A portál adatai, illetve ezzel egybevágó információi szerint évente durván 400-450 milliárd forintos vesztesége keletkezhet az MVM-nek a rezsicsökkentés változatlan fenntartásából akkor, ha stabilan 360-nál marad az EUR/HUF, illetve egész évben 60 euró/MWh körül ragad a tőzsdei TTF gázár. Utóbbi a mostani helyzetnél jóval kedvezőbb lenne, ugyanis jelenleg 90 euró körül jár a februári kontraktus ára jórészt az orosz-ukrán feszültség miatt, a határidős szerződések ára pedig egész évre 80 euró körüli árat vetít előre.

Forrás: Portfolio