Többé nem verhetnek át álcázott emelt díjas hívásokkal

HírKlikk 2020. július 13. 05:00 2020. júl. 13. 05:00

Bár az alapvető óvatosság, vagyis hogy ne fogadjunk olyan telefonhívásokat, amelyek ismeretlen számról, egzotikus országokból érkeznek, továbbra is fontos. Egy törvénymódosítás most segít, ha mégis megtörtént a baj.

Július 3-án fogadta el a parlament az elektronikus hírközlési törvény (eht.) átfogó módosítását. A módosítások az európai elektronikus hírközlési kódexszel (kódex) való jogharmonizáció biztosítását szolgálja. A kódex a 2009-es hírközlési keretszabályozást igazítja a gyorsan változó hírközlési piac igényeihez – írja a Magyar Nemzet.

Ugyan a felhasználói jogok nem bővülnek jelentősen, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és Bocsák Attila ügyvéd szerint, van egy fontos újítás, ami mindenképpen figyelmet érdemel, mivel az emelt díjas szolgáltatások nem szándékolt igénybevételével történő visszaélések visszaszorítását célozza. Sokszor előfordul, hogy a felhasználók felvesznek vagy visszahívnak olyan telefonszámokat, amelyeknél a hívó fél száma valamilyen távoli és jellemzően nem fejlett országot jelez. Az ilyen hívások mögött általában irreális mértékű emelt díjas szolgáltatás áll, így a gyanútlan ügyfél hatalmas összegű számlát kap a szolgáltatójától.

Mostantól az ilyen csaláson alapuló hívások esetén, a hatóság elrendelheti az előfizető által a szolgáltatónak fizetett díjak visszatérítését, még akkor is, ha a tényleges elkövető nem az előfizetővel közvetlen kapcsolatban álló hírközlési szolgáltató volt, hanem egy harmadik személy.

Forrás: Magyar Nemzet