Többezres tömeg vonult a budai Várba az Index melletti szimpátiatüntetésen

HírKlikk 2020. július 25. 08:11 2020. júl. 25. 08:11

Az Index szerkesztőségéhez közel, az óbudai Puskás Öcsi téren gyülekeztek a szabad sajtóért és az Index mellett tüntetők. Az eleinte 1000-1500 fős tömeg idővel több ezresre duzzadt, az egyik szervező szerint 5-10 ezren is lehettek.

A tüntetést a Momentum szervezte, később becsatlakozott a Jobbik és a DK is, ennek megfelelően sok pártzászló volt a tömegben. A tüntetést pár napja, még azelőtt hirdették meg, hogy felállt volna az Index teljes szerkesztősége – számolt be a demonstrációról többek között a hvg.hu.

A menet fél órás csúszással, 18.25 körül indult el, a felvezető „szabad ország, szabad sajtó" feliratú molinó mögött Fekete-Győr András Momentum elnök, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, Orosz Anna, Cseh Katalin illetve a maszk miatt nehezen felismerhető más momentumosok vonultak. A maszkviselést a koronavírus-helyzetre tekintettel engedélyezte a rendőrség.

A tömeg skandálva vonult, a többi között azt kiabálták, „nincs másik", illetve, hogy „veletek vagyunk", „konzultálni jöttünk."

A Külügyminisztérium közelében a „Szijjártó, gyere ide le" is felharsant, de skandálták az „Orbán takarodj, vidd az összes haverod" rigmust is.

A tüntetést este 9-ig tervezték azzal, hogy a beszédek majd nyolc előtt elkezdődnek, ehhez képest a tömeg eleje 20.20 körül ért csak fel a Karmelita Kolostorhoz, fél kilenc körül még várták a tömeg végét. A történtekkel kapcsolatban, az eseményen felszólalt Orosz Anna, a Momentum képviselője, Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája, Herczeg Zoltán divattervező, civil politikai aktivista, Szekeres Tamás, a Bors korábbi főszerkesztője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, valamint Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

A demonstráció este 10 óra körül ért véget a miniszterelnöki rezidencia előtti területen.