Tombol a koronavírus, mégis 4500 zarándok érkezhet Borsodba

HírKlikk 2021. április 14. 13:31 2021. ápr. 14. 13:31

Csúcson a koronavírus járvány harmadik hulláma, mégis sok ezres zarándoklat kezdődik az ezer fős Borsod-Abaúj megyei kis faluban, Bodrogkeresztúron. A világ minden tájáról érkeznek ide ultraortodox izraelita vallású zarándokok. Itt temették el ugyanis Reb Sájele-t, a csodarabbit – írja a Blikk.

Az ő sírját keresik fel, imádkoznak, közös istentiszteletet tartanak, előadásokat hallgatnak óriási sátrakban. Három éve tízezren jöttek el a haszid közösségben világszerte ismert helyre. A zarándokok három napig esznek, isznak, megszállnak. A vallási tartalmat leszámítva, nem sokban különbözik mindez egy fesztiváltól. Kedd délután úgy látszott, idén is megtartják, ugyanis felállították a sátrakat, annyit és olyan nagyokat, hogy a kormányrendeletben maximált tíz főt biztosan sok százszorosan túllépi a létszám.

– A zarándoklatot szervező alapítvány arról tájékoztatott, hogy 4500 főt várnak. A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezer fős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs – közölte Rozgonyi István polgármester.

Úgy tudjuk, a rendőrség sem tehet semmit, vallási tömegrendezvények megtartásáról ugyanis a szervezők dönthetnek.

Forrás: Blikk