Tombol az almaháború, újabb tüntetés lesz

HírKlikk 2018. augusztus 17. 04:00 2018. aug. 17. 04:00

Ki akarják használni a felvásárlók az idén az almatermelő gazdákat az agrárminiszter szerint. Úgy véli, semmi sem indokolja a meghirdetett, kirívóan alacsony felvásárlási árat.

Nem hagyhatjuk, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak - mondta a Kossuth Rádió 180 perc műsorában a nemrég kirobbant almaháború kapcsán Nagy István agrárminiszter – számol be az agrárszektor.hu.

Mint ismert, a meghatározó felvásárlónak számító Austria Juice Kft. az ipari almára kilónként 13 forintos felvásárlási árat hirdetett, amelyet a szabolcsi gazdák kirívóan alacsonynak találtak, és állításuk szerint más felvásárló cégek is átvettek.

A felvásárlók ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszer van - jelentette ki az agrárminiszter. Szerinte a 730 ezer tonnás idei termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat. 

A tárcavezető arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet. Mint ismert, a szabolcsi termelők demonstrációkat szerveznek, és úgy döntöttek, hogy egységesen nem szállítanak ipari almát az Austria Juice Kft.-nek, amíg megegyezés nem születik.