Tömeges csődök várhatók a vendéglátósok szervezete szerint

HírKlikk 2021. április 12. 11:28 2021. ápr. 12. 11:28

Ha a szállodák a tavasz végén, a nyár elején nem tudnak újranyitni, akkor tömeges csődökre lehet számítani.

Május elejére felkészülhetnek a kereskedelmi szálláshelyek, hogy a belföldi turizmus újraindulhasson. Eljutottunk az utolsó levegővételig, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzethez és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna az ágazat – mondta a Magyar Nemzetnek Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) általános alelnöke.

Májustól ketyeg a bomba, ami végső soron tömeges csődöket is előidézhet a szektorban, különösen akkor, ha a nyári turizmust követően, újabb járványhullám tarolja le az országot, és az ősszel ismét be kellene zárni a szállodákat. Magyarország továbbra is vonzó helyszín, Baldauf szerint az ágazatnak előnyére válhat, hogy európai viszonylatban gyorsan nő a lakosság átoltottsága.

A hotelek teljes körű nyitása elkerülhetetlen kiadásokkal jár, amit már nem tudnak miből fedezni a cégek, ezért úgynevezett újraindulási támogatásért is folyamodnak. Ez az egyszeri összeg egy 150 szobás szálloda esetén szobánként legalább 300 ezer forinttal számolva lehet reális az MSZÉSZ szerint. Legalább két hétre van szükség a teljes iparági felkészüléshez.

Baldauf Csaba kitért arra is, hogy lényegi beutazó forgalom egy éve nincs Budapesten, ahol viszont korábban sem volt meghatározó a belföldről származó bevétel. Egyértelmű, hogy Budapestnek változásra van szüksége, de ez egyik pillanatról a másikra nem működhet. Jellegénél fogva számottevően amúgy sem lehet a vidéki magyarokhoz igazítani a kínálatot. A fővárost csak belföldi vendégekkel megmenteni nem lehet – jelentette ki.

Forrás: Magyar Nemzet