TÖOSZ: évekig nem jut majd pénz helyi kultúrára, sportra, vagy a civil szervezetek támogatására

HírKlikk 2022. október 1. 15:20 2022. okt. 1. 15:20

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere szerint arra kell berendezkedniük, hogy nem lesz szabadon felhasználható pénzeszközük a következő két-három évben.

A Magyar Narancsnak hozzátette: a kormánynak nem érdeke, hogy csődbe menjenek az önkormányzatok, ezért a kötelező feladatokra adnak majd támogatást, viszont az önként vállaltakra nem.

„El tudom képzelni például, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani” – fogalmazott.

Ha egy település mégis költene helyi kulturális-, sporteseményekre vagy civil szervezetekre, ezekben az években ne számoljon állami segítséggel. Schmidt szerint mindez egyáltalán nem jó, de most havária-, illetve háborús helyzet van.

Azt elismerte, hogy a rendszer nem igazságos, ráadásul az állam az úgynevezett ASP-rendszer révén, az önkormányzatok minden kifizetését látja, azt is, kinek mennyi pénz van a számláján, mennyi a tartaléka, és csak oda ad majd támogatást, ahol tényleg baj van.

Ugyanakkor szerinte „megnyugtatólag hatott a polgármesterekre az a bejelentés, hogy a kormány nem hagyja magukra az önkormányzatokat az energiaválságban”.

Az önkormányzati érdekszövetség vezetője azzal egyetértett, hogy mindenhol spórolni, takarékoskodni kell, de Tabon például kiszámolják majd, hogy érdemes-e minden harmadik lámpát lekapcsolni vagy sem. Ha nem érdemes, akkor nem lépik meg, sőt, ha nem lehet, akkor nem hűtik 18 fokra az intézményeket sem, maradnak a 22 foknál. Tabon már most is sokat spórolnak a geotermikus energiával és a napelemrendszerrel – tette hozzá.

Schmidt Jenő azt is megjegyezte, nem hiszi, hogy a kormány a kötelező feladatok ellátásának támogatásáért cserében további jogköröket vonna el az önkormányzatoktól.

„Már ma is olyan szűkek ezek a jogkörök, hogy nem nagyon van mit szűkíteni” – tette hozzá. Ellenkező esetben – fogalmazott a politikus – az európai demokratikus rendszerből is kiírnánk magunkat, ami visszalépés lenne a tanácsi rendszerhez.

Forrás: Magyar Narancs