Tordai: Karácsony Gergely élő és élhető Budapestet hozna létre

HírKlikk 2019. június 18. 08:07 2019. jún. 18. 08:07

Tordai Bence a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben hétfőn az elmúlt napokban elrendelt hőségriadó és a Budapesten megdőlő hőségrekordok kapcsán arról beszélt: Karácsony Gergely a hétvégén lement a 3-as metróba, ahol 34,8 fokot mért a szerelvényekben.

A kormánypárti tapsra reagálva Tordai megjegyezte: "Önökkel, a luxusjobboldallal ellentétben, mi tisztességes képviselők tömegközlekedéssel és kerékpárral is járunk rendszeresen és érezzük, milyen ez a hőség". Szerinte a metróban tapasztalható hőség annak a következménye, hogy a kormányoldal "orosz barátai" olyan metrókocsikat voltak csak hajlandóak szállítani, amelyekben nincsen klímaberendezés.

Hiába adtak az észtek 9 milliárddal olcsóbb ajánlatot, "önöknek Putyint kell kiszolgálni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ezért remélik, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely lesz, aki élő és élhető várost hozna létre a budapestiek támogatásával. Szerinte Tarlós István "elvesztette főpolgármester- jellegét", így Budapestnek jelenleg csak egy fideszes helytartója van.

Kövér László házelnök a felszólalást követően megjegyezte: "örvendek, hogy egy önkormányzati kampánybeszédet sikerült elmondania egy napirend előtti felszólalás örvén". 

Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára úgy reagált: egy kampánybeszédet hallhattak, a képviselő a parlamentet használta, hogy az őszi önkormányzati választáson "esélytelenséggel küzdő párttársát" támogassa.

Megjegyezte: úgy látszik, nyár van és az ellenzéki képviselők "szobahőmérővel kezdenek futkozni", tavaly például azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a felforr a Duna vize, most pedig azt, hogy elviselhetetlen hőség van mindenhol, ahol ezt be akarják bizonyítani.

Hangsúlyozta: az, hogy a Karácsony Gergely a 3-as metrón utazhat, a 2010 utáni a kormánynak és a főváros vezetésének köszönhető, amely komoly anyagi forrásokat biztosított a metró működéséhez, felújításához. Az önök szövetségeinek kormányzása idején egy fillért nem költöttek a metróra, a BKV és főváros is jelentős adóssággal küzdött - fordult a Párbeszéd felé. 

A 3-as metróról szólva jelezte: folyamatosan vizsgálják a műszaki lehetőségeit annak, hogy a szerelvényeket utólag klimatizálják.

Forrás: MTI