Török Gábor: a Fidesz kampányára Márki-Zay megjelenése kifejezetten veszélyes

HírKlikk 2021. október 18. 12:37 2021. okt. 18. 12:37

Márki-Zay Péter azért győzhetett, mert nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával – írja Török Gábor politológus az Indexen az ellenzéki előválasztásról megjelent írásában, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Török úgy véli, Márki-Zay feladata, a tábor egyben tartása nagyon nehéz lesz. Török szerint az ellenzéki térfél közepén egyre erősebben látszik a szakadás, de apróbb törésvonalak szinte minden szereplő között felfedezhetők, mégis úgy gondolja, hogy olyannyira egymásra vannak utalva, hogy nincs más választásuk, mint az összefogást fenntartani. A választás után viszont a politológus szerint új korszak következik, előjön a leszámolások igénye. Vereség esetén gyorsan és nyíltan, míg győzelemnél lassabban és rejtetten.

A Fideszre is kitért a politológus, azt írta, hogy a kormánypártban igazán most csak egy ember örülhet: Lázár János.

Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy – így vagy úgy – megszabadul helyi riválisától – tette hozzá.

A kormánypárt országos kampányára Márki-Zay megjelenése kihívóként kifejezetten veszélyes Török szerint. A legnagyobb gondot stratégiai szinten okozza, a Fidesz nem erre készült, nem így tervezett, és (velünk együtt) igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat. A kampány és a választás kiszámíthatatlanná vált.

Forrás: hvg.hu