Török Gábor: több esélye van az ellenzéknek, mint eddig

HírKlikk 2020. szeptember 1. 07:43 2020. szept. 1. 07:43

Török Gábor politológus elemzésében arra kereste a választ, hogy nagyobb esélye lesz-e az ellenzéknek a 2022-es választáson, mint az előtte lévőkön.

A 444 számol be Török Gábor friss posztjáról, amelyben a politológus érveket gyűjtött össze az ellenzék mellett és ellen.

Török szerint, három fő érv szól amellett, hogy az ellenzéknek ezúttal jobb esélyei lehetnek, mint bármelyik NER-korszakbeli választáson.

Először is, a járvány miatt várható gazdasági válság következtében, ez lehet az első olyan választás, aminek a kormányzó Fidesz rossz gazdasági helyzetben megy neki. Másodszor, 2022-ben megvalósulhat, hogy az ellenzék mind a 106 körzetben egyetlen közös jelöltet állít. Harmadszor pedig, a választók ráunhatnak a következő szavazáskor már 12 éve egyhuzamban kormányzó Fideszre.

Azonban Török három tényezőt talált amellé is, hogy az ellenzék esélyei mégsem lesznek jobbak az eddigieknél.

Először is, a fideszes hatalmi gépezet – Török kifejezésével – a „hatalomgyár” ma is kiválóan működik. Másodszor, változatlanul megmaradt az úgynevezett Gyurcsány-kérdés. Harmadszor, az ellenzék nincs jobb állapotban szervezetileg, szellemileg, személyileg vagy anyagilag, mint az eddigi NER-választásokon.

Azonban Török végül levonja a konklúziót, ami szerint több esélye van az ellenzéknek, mint korábban.

„Akkor tehát mennyi esélye van az ellenzéknek? Ami ma látszik: több mint eddig. Ami ma nem látszik: az mire lehet elég” – fogalmaz a politológus.

Forrás: 444.hu