Törvénytelenül keménykedhetett a fideszes polgármester

HírKlikk 2021. április 13. 11:45 2021. ápr. 13. 11:45

A kerepesi polgármester olyan szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) készített és fogadott el március végén, amely súlyosan csorbítja az önkormányzati képviselők véleménynyilvánítási jogait – írja az Átlátszó cikke nyomán a hvg.hu.

A fideszes polgármester, Gyuricza László által március végén elfogadott szervezeti és működési szabályzat módosításáról azt írják:

– az új szmsz tilt minden, előzetesen a polgármester által előre jóvá nem hagyott eszközt, amellyel az üléseken alátámaszthatóak lennének a felszólalások;

– lehetővé teszi, hogy a polgármester akár fél éves fizetését is elvegye annak, aki szerinte megsérti az ülés rendjét, „méltóságát”, vagy a város jó hírnevét;

– Gyuricza saját, illetve a jegyző döntésétől tette függővé, hogy megnézhetik-e a képviselők az általa kötött szerződéseket és más iratokat;

– a hivatalba a képviselőknek ezentúl csak hivatali munkaidőben szabad bemenni, de a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző és az aljegyző bármikor bemehet.

Az indoklás szerint erre többek között azért került sor, mert a módosítások hatékonyabbá teszik az önkormányzati munkát. Azt, hogy Gyuricza egyedül, a képviselő testület nélkül módosíthatta az szmsz-t, a kormány által a járványra hivatkozva kihirdetett vészhelyzet tette lehetővé.

A lap szerint a polgármester a rendelet elfogadása mellett az önkormányzat bizottságaiból is kirúgta a nem fideszes tagokat.

Az önkormányzati törvény alapján, a kerepesi szmsz-módosítások nagy része nem jogszerű – mondta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő szakértő, egyetemi tanár. Szerinte például a törvény egyértelműen kimondja, hogy a működéshez szükséges iratokba betekinthetnek a képviselők. Az ilyen rendeletekkel kapcsolatban a szakértő szerint a megyei kormányhivatalhoz lehet fordulni, amely ha észrevételt tesz a rendeletre, akkor a Kúria dönthet arról.