Totális Fidesz győzelem a legszegényebb falvakban

HírKlikk 2019. május 27. 07:26 2019. máj. 27. 07:26

A legszegényebb magyar településeken lényegében totálissá vált a Fidesz-KDNP fölénye a vasárnapi szavazás alapján. Húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás.

A G7 ezúttal a KSH adatai alapján nézte meg, hogy az egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadó-alap alapján melyek a legszegényebb települések Magyarországon. Közülük hat Borsodban, a szlovák határ közelében van, három Baranyában, egy pedig Somogyban, éppen a legszegényebb Pálmajor. 

Pálmajorban mind a 73 szavazó a Fideszre szavazott, mellette Piskón és Csenyétén is 100 százalékot szerzett a Fidesz. Az tíz legszegényebb településen a részvétel egy százalékkal maradt el az országos átlagtól, és átlagosan a lakosság 93,5 százaléka szavazott a Fideszre.

Az ott élők hiába élnek nyomorúságos körülmények között, a bevándorlóktól való félelem mindent felülír. A 444 vasárnapi videója is ezt képzetet erősíti. A jellemzően tévén keresztül tájékozódó megkérdezettek a legtöbb esetben nem is tudtak megnevezni más pártot a Fideszen kívül. 

A bevándorlóktól való félelem mellett egy másik érve is lehet a legszegényebb települések lakóinak a Fidesz mellett, ez pedig a közmunka. Ezekben a falvakban nem működik gazdaság, jellemzően nincsenek munkahelyek, ezért a mélyszegénységben élők döntő része az állami juttatásoktól függ régóta.

Forrás: G7