Tóth Bertalan: a jövő az együttműködésben van

HírKlikk 2019. április 24. 06:50 2019. ápr. 24. 06:50

A jövő az ellenzéki oldalon az együttműködésben van – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, aggodalmát fejezve ki az LMP és a Momentum szereplését illetően az európai parlamenti választáson.

„Ha mi nem kapaszkodunk össze és nem tudunk együttműködni a választások során, akkor nem fog eredményre vezetni” az ellenzéki politizálás a Nemzeti Együttműködés „már-már diktatórikus” Rendszerében. Elmondta: fönntartja a véleményét, hogy a közös indulás hatékonyabb. „Egy ellenfél van számunkra is: a Fidesz, a Nemzeti Együttműködés Rendszere.”

Eredményes stratégiának minősítette az MSZP és a Párbeszéd közös indulását, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatásokban a szövetség már megelőzte a Jobbikot.

„Nagyon szurkolok a kis pártoknak is, hogy érjék el az 5 %-ot, hogy minél több Európa-párti ellenzéki képviselő legyen az Európai Parlamentben” – mondta. Ugyanis amely párt nem ugorja meg az 5 %-os küszöböt az EP-választáson, az arra adott szavazatok a Fideszt fogják gyarapítani, sőt, plusz mandátumokat hozhatnak neki.

Az EP-mandátumok száma onnantól válik belpolitikai üggyé, hogy Magyarország Európán belül milyen pozíciót tud elfoglalni – hangsúlyozta. Hiszen az európai testületek most tárgyalják majd a következő hétéves költségvetési ciklus számait, köztük a Magyarországnak jutó összeget. „Most kezdődne az a küzdelem, hogy minél magasabbra lehessen ezt az összeget tornázni.”

Mivel pedig a Fidesz – egy kormányzó párt! – tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban, az MSZP- Párbeszédre hárul a felelősség, hogy az Európai Szocialista Párton belül, Jávor Benedek pedig a zöld frakcióban, küzdjenek az ország minél jobb pozícióiért.

Erről szól a piros-zöld koalíció „Haza, Szeretet, Európa” programjában a „Haza”: a magyar érdekek képviseletéről Európában. A „Szeretet” arról, hogy az ország Európa-politikájának „nem arról kell szólnia, hogy hogyan rúgjuk föl a tárgyalóasztalt, hogyan akadályozzunk meg döntéseket, hanem pozitív hozzáállást, a szeretet Európáját szeretnénk”. S az „Európa”: közös szociális intézkedéseket az egész kontinensen: egységes minimálbért, minimális nyugdíjat és európai családi pótlékot.

A piros-zöld koalícióban Jávor Benedek következetesen viszi a zöld politikát, ő lett az év EP-képviselője környezetvédelmi kategóriában. A koalíció nagyon számít azokra a fiatalokra, közülük sok első választó fiatalra, akiket komolyan foglalkoztat a klíma- és környezetvédelem – mondta Tóth.

„Nekik szeretnénk üzenni”, hogy a klímarombolásnak már olyan, társadalmi problémákat okozó hatásai vannak Magyarországon is, mint az energiaszegénység vagy a lakhatási szegénység.

Arra kérdésre, hogy miért nem ment el a mai EP-listavezetői vitára, Tóth azt felelte, azon Jávor Benedek képviselte az MSZP-Párbeszéd szövetséget, és az országjáró vitasorozat más részein is megosztják majd a feladatokat.

A DK javuló eredményeiről azt mondta: ha tud még mandátumot szerezni a támogatottságával, akkor szolgálja azt a célt, hogy több Európa-párti képviselő legyen az Európai Parlamentben.

A kampányfelkészítőről kiszivárgott és a kormánymédiához jutott hangfelvételről azt mondta: a választás után vizsgálják ki, nem a kampányban. S bár más párttól is jutott ki ilyen anyag, „aki ilyenre vetemedik, az a Nemzeti Együttműködés Rendszerét szolgálja”.

Forrás: Hírklikk