Tóth Bertalan: a kormánypártok egyre idegesebbek

Wirth 2019. szeptember 17. 15:15 2019. szept. 17. 15:15

„Egy sikeres önkormányzati választás lehet az első lépcsőfok a Fidesz országos fölényének visszaszorításához. A tét nagy, és ezt a kormánypártok is érzik, egyre idegesebbek” – mondta Tóth Bertalan a Hírklikknek adott interjújában. A szocialisták elnöke szerint, a következő hetekben kulcsfontosságú lesz a sikeres mozgósítás.

Mivel az összefogás eredményeképpen az ellenzéki pártok közösen kampányolnak, nehéz különbséget tenni az egyes politikai csoportok és politikájuk között. Ez a helyzet nem okozhatja az MSZP támogatóinak további elvándorlását?

A válaszom egyértelműen: nem. Amellett, hogy a mostani speciális helyzetben az elsődleges szempontunk, hogy a közös fellépés következtében megroppantsuk a Fidesz egyeduralmát, arra törekszünk, hogy képviseljünk olyan ügyeket, amelyek jól láthatóvá teszik a Szocialista Pártot. Ilyen például, hogy a következő európai uniós fejlesztési ciklusban több olyan forrás álljon az önkormányzatok rendelkezésére, amelyet közvetlenül hívhatnak le Brüsszelből, de megemlíthetném munkavállalói jogok érvényesüléséért vívott harcunkat, vagy akár a szennyvíziszap-ügyet.

Emellett kiváló jelöltek teszik láthatóvá ezt a közösséget, akiknek a győzelme meg fogja mutatni a Szocialista Párt erejét. Ha például megnézzük az ellenzék által indított polgármesterjelöltek pártokhoz való kötődését, azt láthatjuk, hogy a megyei jogú városokban és a budapesti kerületekben 19, a tízezernél nagyobb lélekszámú települések esetében 25, amíg a kisebb városokban 44 helyen beszélhetünk MSZP-s polgármesterjelöltről. Országosan – a polgármesterjelöltekkel, egyéni választókerületi és kompenzációs listás képviselőjelöltekkel – több mint 920 képviselőjelöltje lesz az MSZP-nek.

Korábban mégis azt nyilatkozta, hogy nagy áldozatot hoztak az összefogásért. Ez számomra azt jelentette, hogy saját jelöltjeiket kellett feláldozni az összefogás oltárán.

Az áldozatot nem az összefogásért hoztuk, hanem a szabad városok megteremtéséért. Azért, hogy ezek a települések legyenek a baloldal újjáépítésének bázisai. Itt lehet majd építkezni, szabad sajtót és kultúrát csinálni, erre alapozva lehet új, baloldali szövetségeket kötni.

A háttérben persze rengeteg egyeztetés zajlott. Érdekek sérültek, érzelmek szabadultak fel, hiszen szinte minden települési környezet és az emberi viszonyok is különbözőek, egy-egy ilyen tárgyalássorozat pedig nagyfokú türelmet és kompromisszumkészséget igényelt.

A mostani politikai környezetben naiv dolognak tűnik abban bízni, hogy az önkormányzati választások eredményei megváltoztatják az erőviszonyokat a kormánypártok és az ellenzék között.

Hosszabb távon egy sikeres önkormányzati választás lehet az első, és jelentős lépcső a Fidesz országos fölényének visszaszorításához. A tét nagy, és ezt a kormánypártok is érzik, egyre idegesebbek. Nézzük például Tarlós István kirohanását, vagy azt az elképesztő dolgot, ami Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölttel és csapatával történt. A hatalom előbb ráküldi a VIII. kerület ellenzéki polgármesterjelöltjére a fideszes trollokat, azután rászabadítja a lakájmédiát, majd a rendőrséget. A rendszerváltás óta szinte példátlan, hogy egy politikus választási esélyeit a rendőrséggel akarják csökkenteni.

Mindeközben van éppen elég gyanús ügy, 50-100 kormányközeli ügylet, visszaélés, amelyekben a hatóság azonnal intézkedhetne, de nem teszi. Ezen kell változtatnunk, ehhez lehet az első lépés október 13.

De a kormány nyíltan vállalva arra készül, hogy kevesebb uniós pénzt juttat majd az ellenzéki önkormányzatoknak.

Ez csak egy szánalmas zsarolás. Szeged szabad város, és nem kapott kevesebb uniós forrást azért, mert a szegediek Botka Lászlóra és a helyi szocialistákra szavaztak. Senki ne dőljön be a fenyegetésnek, csak így próbálja a Fidesz védeni a pozícióit.

Sőt, ahogy említettem, az MSZP szándéka, hogy a következő európai uniós fejlesztési ciklusban több olyan forrás álljon az önkormányzatok rendelkezésére, amelyet közvetlenül hívhatnak le Brüsszelből. A következő hét éves uniós költségvetésben már garantálni kell, hogy az önkormányzatok a tagállami kormánynak való kiszolgáltatottság nélkül tudjanak a számukra fontos fejlesztésekre, például szociális bérlakás-programra, vagy helyi egészségügy-fejlesztésre pályázni.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyértelművé tette, hogy ha nem Tarlós nyer, akkor érvényét veszíti a főváros és a Kormány közötti megállapodás.

Először is nyilvánvaló, hogy Gulyás Gergely törvénytelenséget követett el, hiszen a Kormány beavatkozott a főpolgármester-jelölti választási küzdelembe Tarlós István oldalán, miközben a törvény szerint ezt nem tehetné meg. Emiatt egyébként kifogással éltem a választási szerveknél.

Másodszor, a megállapodás felmondásával kapcsolatos fenyegetőzéssel a fideszes hatalom – ahogy említettem - csak zsarolni próbálja a budapestieket. Azonban, ahogyan a büntetőjogban szokták mondani: ez alkalmatlan eszköz. Hiszen ez a megállapodás a budapestieknek egyébként is rossz volt, tehát veszteség biztosan nem éri a fővárosiakat, ha felmondják. Karácsony Gergely pedig köt majd egy jobbat, olyat, ami a budapestiek érdekeinek jobban megfelel.

Harmadszor: egyértelműen látszik, hogy Tarlós egyre nehezebben uralkodik önmagán, pedig még csak a kampány elején tartunk. A múlt heti, Tordai Bancével kapcsolatos hangosbemondós kirohanása, sajnos, éppen azt bizonyítja, hogy a regnáló főpolgármester túljutott saját teljesítő képessége csúcsán, rosszul viseli a rá nehezedő terheket, kiváltképp azt, ha kényszerhelyzetbe hozzák. Nyilván ezért is próbálja elkerülni a nyilvános vitát Karácsony Gergellyel.

Ön szerint lesz főpolgármester-jelölti vita?

Igény lenne rá, de a főpolgármester úr láthatóan menekül. Tarlósnak egyidejűleg kellene megfelelnie a Fidesz – Orbán – előírásainak, és kellene állnia az ellenzékkel is a csatát. Erre láthatóan nem képes. Vele szemben pedig az a Karácsony Gergely áll, akit a budapestiek jelentős része támogat, és akivel szemben nincsenek biztos esélyei, és aki viszonylag nagyobb nyugalommal viseli az ő sértegetéseit, mint ő maga az ellenzék támadásait.

De akár lesz vita, akár nem, az az egy biztos, hogy az interneten követhető, szellemi párbajnak aligha nevezhető néhány nappal ezelőtti jelenetsor, valódi demokratikus országokban, már most, kevesebb mint négy héttel a választások előtt eldöntötte volna a választás végkimenetelét. Ezek után nem is kellene semmiféle vita; Tarlós emberi, és politikai alkalmatlanságáról állított ki bizonyítványt.

Az önkormányzati kampányban nehéz a pártoknak központi kampányt folytatni, elsősorban a jelöltek ismertsége, népszerűsége határozhatja meg a sikert. Önök mire fektetik most a legnagyobb hangsúlyt?

Kulcsfontosságú a mozgósítás. Nagyon sok múlik azon, hogy a választópolgárok is érezzék, most tényleg van esély a Fidesz erődítményének megroppantására. Intenzív, mozgósító kampányra van szükség a kerületekben és a vidéki városokban egyaránt. Egyértelműen látni az esélyt arra, hogy a 23 megyei jogú városban – Miskolctól Pécsig, Szombathelytől Nyíregyházáig – vissza tudjuk szorítani a Fideszt. Én is ezért voltam két napja a pécsi vásárban, és buzdítottam minden pécsit arra, hogy támogassák az ellenzéki együttműködést összefogó Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjeit és Péterffy Attila polgármesterjelöltet. Hatalmas küzdelem lesz, nincs lefutott meccs, de jó úton járunk.

Milyen eredménnyel lenne elégedett október 13-án?

Amennyiben Budapesten és a vidéki városokban növelni tudjuk a polgármestereink számát, az mindenképpen sikernek számít. Továbbá, ha a megyei jogú városok tekintetében megháromszoroznánk az ellenzéki vezetésű városokat, és persze, ha Karácsony Gergely megnyerné a főpolgármesteri tisztségért folyó harcot, azzal megingathatjuk a Fidesz legyőzhetetlenségébe vetett hitet, és érdemi változásokat indíthatunk el egy demokratikus, szolidáris és zöld Magyarország megteremtése érdekében.