Tóth Bertalan: Az ellenzéki szavazótábort még bővíteni kell

HírKlikk 2019. december 10. 09:23 2019. dec. 10. 09:23

Az ellenzéki szavazótábort még bővíteni kell a 2022-es választásig. Ez nagyon fontos – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az Inforádió „Aréna" című műsorában, hétfőn.

Ezt az ellenzéki együttműködéssel lehet megtenni, és ha a választók érzik: „itt most történik valami” – mint Jászberényben. Ott a szavazók tudták: „van keresnivalójuk”, s a megismételt választáson több mint 4000-re nőtt az eredeti 14 szavazatos különbség. Október 13-án megdőlt a Fidesz legyőzhetetlenségébe vetett hit.

A jelenlegi választási rendszer kiköveteli az „egy az egy ellen” stratégiát. Ezért kell az egységet minél erőteljesebben összekovácsolni, de kardinális lesz a közös miniszterelnök-jelölt és a közös egyéni jelöltek személye, és „hogy milyen programot tudunk bemutatni” a választóknak 2022-re.

„Legyenek közös jelöltek, közös lista, és (…) egy közös program, amely egy új Magyarország vízióját vetíti előre”; kialakít egy nemzeti minimumot, amelyhez a pártok később is tartják majd magukat.

A fővárosban Karácsony Gergely a kerületekkel közösen dolgozta ki programját. Ezt a modellt kellene alkalmazni az országgyűlési választás előtt is. 

„Nem tagadom, ez nem kis munka, de nem fogunk elugrani a kihívás elől” – jelentette ki a pártelnök.

A jelöltkiválasztást és a választási programok kidolgozását már jövőre meg kell kezdeni – ellenzéki kerekasztalokkal, fórumokkal. Mint mondta, úgy kalkulál, hogy 2021 már az előválasztások éve lesz, s bízik benne, hogy az év őszére lesz közös miniszterelnök-jelölt és közös jelöltek, közös program.

A pártok népszerűsége változó; „azt kell nekünk mérlegelni, hogy a mi politikánk, a mi értékrendszerünk, a baloldali értékrendszer miként tud majd megjelenni ebben az ellenzéki egységben, s majd egy kormányváltás után hogyan tudjuk építeni tovább a baloldali politikát. (…) Ha egymást méregetjük, hogy ki mekkora, (…) az nem fog előrevezetni” – mondta.

Az ellenzéki pártok között sok a politikai ellentét, de ezeket az ország érdekében félre tudták tenni. Nem kell véka alá rejteni, ha valamiben nem értenek egyet, mert a vita előrevisz. Az ország jelenlegi állapotában pedig meg lehet találni azokat a közös pontokat, amelyekben „azonnal meg tudunk egyezni, és ez mind-mind a magyar emberek érdekét szolgálja”.

„Nincs kétségem afelől, hogy egy olyan programot tudunk majd a választóknak nyújtani, amelyre bátran adhatják a bizalmukat, a szavazatukat, mert egy egészen más Magyarország lesz 2022 után” – jelentette ki.

Rámutatott: az ellenzéki egység létrejötte nem egy ellenzéki pártot jelent, hanem egy nagyon színes koalíciót, amelynek résztvevői egyezségre tudnak jutni abban, hogy egy másik országot akarnak. Éppen ezért van benne óriási lehetőség. S ha nyitottak maradnak, emiatt lehet könnyen integrálni ebbe az egységbe a civilszervezeteket és a szakszervezeteket, hogy sok érték jelenjen meg az országos politikában, és meglegyen a civil kontroll.

Úgy értékelte, hogy az ellenzék győzelme a szabad városokban túlmutat önmagán, hiszen az ottani együttműködés alapot adhat az ellenzék kormányzóképességének bemutatására, az eredményt pedig az emberek közvetlenül érzékelik.

„Ha ezt le tudjuk tenni az asztalra, akkor egy lépéssel előrébb vagyunk” – mondta.

Szó esett a műsorban az Országos Bírósági Hivatalról. Erről Tóth azt mondta: a szocialisták tartózkodni fognak az új elnökről való szavazásnál, mert magával  az OBH létével nem értenek egyet.

Beszéltek az atlétikai vb-ről is. Erről elmondta: az ellenzéki pártoknak nem azzal van bajuk, hogy legyen, hanem az eddigi presztízsberuházásoknál „kézen-közön” eltűnt, több százmilliárd forinttal, a 30-40 százalékos túlárazásokkal, „amit Mészáros Lőrinc hazahord”.

A klímavédelemről elmondta: a szocialisták politikájuk homlokterébe emelik, arra törekedve, kellő tájékoztatással győzzék meg a választót: ez az ő érdeke, nem pedig „úri huncutság, amiből megint Mészáros Lőrinc és a cége gazdagodik.”

A Médiatanácsról, amelybe újra kizárólag kormánypárti tagok kerültek, annak ellenére, hogy az ellenzék konszenzust alakított ki delegáltjairól, azt mondta: „egészen elképesztő színjátékot” játszott a Fidesz az ügyben, de nem tudnak mit tenni, hiszen a parlament többsége döntött.

Az ügy azonban mutatja, hogy az októberi választás után a Fidesz „emelte a szintet” oda, ahol „a durvaság, a harc, az ellenzék teljes lenyomása a cél, hogy mutassa a saját erejét, bebizonyítsa, hogy nem rengette meg őt” október 13.

„Nem az ország érdeke, amit most a Fidesz művel, és szerintem egyenes út a bukásuk felé. Nem értették meg az üzenetet” – tette hozzá.

Forrás: Hírklikk