Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes az MSZP hivatalos társelnök-jelöltjei

HírKlikk 2020. szeptember 14. 16:54 2020. szept. 14. 16:54

A szeptember 19-i tisztújító kongresszusán az MSZP küldöttei zárt listán választják meg a párt új vezérkarát. A tizenöt tisztségre nem egyesével voksolnak, hanem a tizenötös lajstromról egyetlen szavazással mondanak véleményt. Mivel Mesterházy Attila nem nyújtott be listát, Havas Szófia pedig nem tudott listát állítani, így Tóth Bertalan pártelnök és Kunhalmi Ágnes választmányi elnök lett az MSZP két hivatalos társelnök-jelöltje.

Hétfőn ülésezett az MSZP megyei elnöki értekezlete, amely a listaállítás szempontjából meghatározó fórum. Ezen Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes és Havas Szófia tett javaslatot saját listára. Amíg Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes listáján szereplő személyek vállalták a jelöltséget, addig a Havas Szófia listáján szereplők nem. Mesterházy Attila nem tudott vagy nem akart listát állítani, ő a megyei elnöki értekezlet megkezdéséig nem jelentkezett saját listával, így arról a testület nem is tudott dönteni. Ezek alapján, hivatalosan két társelnök-jelölt van, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes.

A lista további szereplői:

Elnökhelyettes: Komjáthi Imre

Alelnökök: Gurmai Zita, Hegyi Gyula

Az elnökség tagjai: Tüttő Kata, Bárány Balázs, Bihal Dávid, Eszik Bence, Halmi József, Horváth András, Király József, Pollreisz Balázs, Tóth Csaba és dr. Varga László.


De miért pont a Tóth-Kunhalmi páros?

Komjáthi Imre, az MSZP munkavállalói jogok szakpolitikai kabinetjének vezetője azt mondja, számára mindig a munkavállalók, az elesettek támogatása volt az elsőrendű feladat. A pártban is ez a munka, és soha nem az aktuális pártelnök támogatása volt a célja. Hiszen mindig is csak azokat az elnököket támogatta, akik számára ugyanolyan fontos volt a munkavállalókért, az elesettekért való küzdés, mint neki. Akik nem ilyenek voltak, azokat nem is támogatta. Talán emiatt is sokáig magányos harcosnak tartották a pártban. Azt azonban tudta magáról, hogy az elvei megtartása mellett, szakpolitikai kérdésekben még fejlődnie kell. Komjáthi Imre állítja, annyi szakpolitikai háttértámogatást, mint amennyit az MSZP mostani elnökétől és munkatársaitól kapott, még sohasem kapott senkitől.

Tóth Bertalan kezdeményezte a szakpolitikai felkészítését. Megtanulta a szaknyelvet. Ennek köszönhető, hogy kiváló kapcsolatot alakított ki a szakszervezeti vezetőkkel. Ma már nem fordulhat elő, hogy úgy álljon ki egy sajtótájékoztatóra, hogy előtte ne egyeztetett volna az illetékes szakszervezeti vezetővel az adott terület legégetőbb problémáiról. Többek között ezért választotta Tóth Bertalan csapatát, no meg azért is, mert az gondolja, hogy ebben a csapatban a szakmaiság és a kiváló munkavégzés etalonjaival dolgozhat együtt.

Eszik Bence, az MSZP társult ifjúsági szervezetének egyik országos vezetője, azért választotta Tóth Bertalan csapatát, mert az elmúlt két évben is Kunhalmi Ágnes mellett dolgozott, és ezalatt az országos választmány elnökhelyetteseként megtapasztalhatta, hogy milyen is a közös munka. A 31 éves, történelem szakon végzett politikus, tősgyökeres kiskunfélegyháziként azt mondja, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes csapatában összekötő kapocs kíván lenni Budapest és a magyar vidék között. Hisz abban, hogy az MSZP amellett, hogy generációk és baloldali politikai irányzatok szövetsége, a Kárpát-medencei józan patriotizmus pártjává is válik. Azt mondja, ez a következő két év küldetése az ő számára, amellett, hogy az MSZP neve újra egy menő „brand” legyen.

Bárány Balázs, az országos elnökség tagja, röviden foglalta össze, miért Tóth Bertalan csapatát választotta. Azt mondja, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan párosában látja a kulcsát annak a tisztességre és kölcsönös tiszteletre épülő politikának, amelyre most szüksége van a pártnak és az ellenzéknek. Hozzátette, ez áll a legközelebb az ő személyes politikai stílusához is.

Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke azt mondja, ő azért csatlakozott  Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan csapatához, mert a pártnak most nem „vezérre”, sokkal inkább belső békére van szüksége. Ezt a belső békét az elmúlt két évben megtapasztalták, emiatt tudtak építkezni, hisz' minden adott volt a nyugodt működéshez. A megyei párttagok tehát azt akarják, hogy ez a béke továbbra is fennmaradjon, mert szerintük az MSZP csak akkor tud majd megfelelően helytállni a ’22-es választások során. Ezért arra van szükség, hogy kohézió legyen a párton belül, és ne széthúzás! De, tette hozzá, az is Tóth Bertalanék javára írandó, hogy a párt tartozását is rendezték.

Hegyi Gyula szerint, Tóth Bertalan higgadt és szakszerű vezetésével az eddigi elnökség  konstruktív része sikerrel konszolidálta az MSZP anyagi és szervezeti helyzetét. Az önkormányzati választásokon az ellenzéki összefogás részeként a párt jól szerepelt, és készen áll arra, hogy hasonló konstrukcióban, 2022-ben országosan is legyőzze a Fideszt. Ahogy mondta, „Örömmel teszek eleget Berci felkérésének, vállalom az alelnöki jelölést, és azért fogok dolgozni, hogy a sikeres ellenzéki összefogáson belül, érvényesüljenek a szociális demokrácia baloldali értékei. Belül egységes párttal, markáns baloldali karakterrel tudjuk a legtöbbet tenni egy szociális Magyarországért.”

Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, a Nőtagozat elnöke két okot is említett, miért választotta Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes csapatát: "A párt tagjai, aktivistái között sok nő rengeteget dolgozik a kampányokban, jótékonysági akciókon. Az ő elismerésük is, hogy a pártnak lesz női társelnöke. Ez pedig Tóth Bertalannak és Kunhalmi Ágnesnek köszönhető. Ráadásul az önkormányzati választás eredménye visszaigazolta az általuk is képviselt együttműködési politikát, hiszen a szavazóink az ellenzéki torzsalkodás helyett a Fidesz leváltását akarják."