Tóth Bertalan: hiszem, hogy ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke

HírKlikk 2021. szeptember 11. 13:20 2021. szept. 11. 13:20

„Hiszem, hogy ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke” – jelentette ki Karácsony Gergelyről Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, Karácsony pénteki pécsi fórumán, ahol arra kérte a jelenlévőket: szavazzanak az előválasztáson az MSZP-Párbeszéd szövetség baranyai jelöltjeire: Mellár Tamásra és Koltai Péterre, az általuk támogatott LMP-s Keresztes László Lórántra, miniszterelnök-jelöltnek pedig Karácsonyra.

Valódi, gondoskodó állam építését jelölte meg az MSZP-Párbeszéd szövetség céljaként, ahol az állam gondoskodik a gyermekekről, a munkavállalókról, az elesettekről és a nyugdíjasokról. „Igazságos és szabad országot, ahol a szolidaritás és az esélyteremtés (...) nem csak szavakban létezik”; ahol hagyományos szociáldemokrata értékek mellé új baloldali elképzelések társulnak.

Hozzátette: mivel „a jövő nemcsak baloldali, hanem zöld is”, a zöldpolitika tekintetében a két párt szövetséget kötött az LMP-vel, Magyarország zöld pártjával.

„A célunk egyértelmű: le akarjuk váltani a Fideszt és amellett meg akarjuk valósítani terveinket” – jelentette ki. 

Mint megjegyezte, volt idő, amikor a Fidesz azt mondta, „a jövő elkezdődött”, de „most ott tartunk, hogy néhány hónap múlva ők lehetnek a múlt. Mert minden jel azt mutatja, hogy a jövőt most mi írjuk: mi, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai”.

Felidézte: a rabszolgatörvény elleni parlamenti tiltakozó akcióval és az azt követő utcai demonstrációkkal „megmutattuk, hogy van erőnk, van elszántságunk. Megmutattuk, hogy lehet „állj"-t! parancsolni a Fidesznek.”

Az előválasztás első magyarországi kezdeményezésével, majd tető alá hozásával pedig az MSZP-Párbeszéd szövetség munkája nyomán az ellenzék megmutatta: „nemcsak együttműködni, összefogni, hanem győzni is tudunk”.

Mint mondta, a sikerért keményen meg kell dolgozni, de az MSZP közössége erős és szervezett; ha kell, kampányok alatt „akár még a felcsúti focipályát is föl tudjuk szántani”.

Kijelentette: a Fidesz fél az elszámoltatástól, ezért áll bosszút az önkormányzatokon és „hordja el” a felsőoktatást magánalapítványokba, miközben „el akarja hitetni velünk (...), hogy ők a nemzet”.

De „nem elég énekelni, hogy ’Egy vérből valók vagyunk’, amíg több százezer gyermek éhezik ebben az országban”, több százezer nyugdíjas a létminimum alatt él, és amíg egy gyermek jövőjét az határozza meg, hová születik – mondta.

„Ebbe nem nyugodhatunk bele!” – szögezte le.

Minél többen szavaznak az előválasztáson az MSZP-Párbeszéd Szövetség és az LMP jelöltjeire, annál nagyobb esély lesz a terv megvalósítására – mondta, Mellár, Koltai, Keresztes és Karácsony támogatására szólítva, aki ezt a tervet képviseli és „valódi fordulatot hoz Magyarország életében”.