Tóth Bertalan: hogyan fog segíteni a kormány a munkájukat vesztő munkavállalóknak?

HírKlikk 2020. április 6. 17:09 2020. ápr. 6. 17:09

A munkabér és járulékai 80 százalékát vállalja át a kormány a nehéz helyzetbe jutott vállalkozásoktól, és egyaránt segítse a vállalkozókat, a munkavállalókat és a nyugdíjasokat a fogyasztás fenntartásához – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a Klubrádióban hétfőn.

„A vállalkozók miből éljenek? A vállalkozók a fogyasztásból élnek, (…) tehát a fogyasztás fenntartása is legalább annyira fontos a vállalkozások részére, mint hogy ők most csak pénzt kapjanak” – mondta.

Hangsúlyozta: ne a nagy multinacionális vállalatok terheit vállalja át a kormány, hiszen azok a több ezer milliárd forintos nyereségükből maguk is ki tudják gazdálkodni a válság túléléséhez szükséges eszközöket.

„Azt szeretném már látni, hogy miként fog segíteni a kormány a munkájukat vesztő munkavállalóknak, hogyan fog segíteni a magyar kis- és középvállalkozásoknak az újrakezdéshez, és hogyan dönt: továbbra is azokon segít, akiknek még vannak tartalékaik, vagy azoknak, akik most már teljes kiszolgáltatottságba kerülnek” – mondta.

Ha a kormány részéről a vállalkozások segítése abban jelenik majd meg, hogy abból fizessenek munkabért, akkor „a célunkat elértük” – folytatta.

A több millió inaktív, köztük nyugdíjas embert is segíteni kell, ezért javasolja az MSZP, hogy mivel a 2,8 százalékos nyugdíjemelés már elinflálódott és több mint egymillió nyugdíjas 150 000 forintnál kevesebb nyugdíjat kap, a novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítést most fizesse ki a kormány.

Azt mondta: „egy órán keresztül” lehetne sorolni, honnan lehetne pénzt elvenni a járvány elleni védekezésre, a stadionépítéstől és a tao-támogatásoktól kezdve. Elmondta: vasárnapi nyílt levelében arra tett javaslatot, hogyan lehet átcsoportosítani és mire kellene költeni azokat a forrásokat, amik az elmúlt, a kormány által gazdaságilag sikeresnek ítélt években fölhalmozódtak.

Az MSZP reális és teljesíthető javaslatokat fogalmaz meg. Ilyen volt az is, hogy kapjanak 500 000 forintos egyszeri juttatást az egészségügyi és a szociális dolgozók. Kijelentette: tovább küzdenek, hogy a szociális ágazatban dolgozók is megkapják ezt az egyszeri juttatást, valamint béremelést is.

Azt mondta: a magyar nagyvállalkozóknak a saját érdekükben is nagyobb részt kellene vállalniuk a járványellenes küzdelemből.

„Hallottuk, (…) hogy 1-2 millió forintot fölajánlottak, meg talán lélegeztetőgépet is vásárolt a miniszterelnök veje (…), no de hát ez nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyi hasznot húztak ebből az országból. Úgyhogy igen, épp itt lenne az ideje visszaadni.”

Azt mondta, talán „inkább egy kormányváltás utáni, a vagyonok átvizsgálása utáni visszavétel egy helyesebb út lenne, de ha már ilyen helyzet van, akkor ezt önként is megtehetnék”. Hozzátette: egyébként Karácsony Gergely korábbi, a járványtól független javaslatát a Tiborcz-adóra az MSZP támogatja.

A párttámogatások megfelezéséről azt mondta: az MSZP számára ez 150 millió forintos elvonást jelent és persze intézkedéseket fog tenni, de felhívta a figyelmet: az MSZP képviselői már felajánlottak a fizetésükből fejenként 1-1 millió forintot, úgyhogy „ezt is túl fogjuk élni”.