Tóth Bertalan: meg kell egyezni a közös programban, dolgozunk

HírKlikk 2020. november 13. 16:40 2020. nov. 13. 16:40

Az ellenzéki szövetségnek nemcsak 2022-ig kell együttműködnie, hanem ha a választók úgy döntenek, akkor egy kormánykoalíciót is működtetniük kell. „Meg kell egyezni a közös programban. Dolgozunk” – mondta a Klubrádióban pénteken Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

Hangsúlyozta: a hat ellenzéki párt nem egyedül kíván programot írni: a munkában részt vesz az ellenzéki civilek együttműködése, a V21, a szakszervezetek, és szakértők is. Mindnyájuk javaslatait integrálni akarják a programba. „Jól halad a munka” – mondta a társelnök.

„Muszáj bemutatni az embereknek azt, hogy mi a víziónk, mi az elképzelésünk, mi az ajánlatunk Magyarországnak” – húzta alá.

A közös program elengedhetetlenül szükséges a választási sikerhez – emelte ki. Támogathatónak és később számonkérhetőnek is kell lennie.

A minimumfeltételekben való megállapodás után, a közös miniszterelnök-jelöltnek, valamint a közös jelölteknek, bármelyik pártból jöjjenek is, „ezzel a minimumprogrammal muszáj azonosulni. Mert utána hogy akarunk együtt kormányozni, ha ezekben a minimumkérdésekben nem egyezünk meg?”

„Ez nagyon komoly munka, de mi komolyan is vettük ezt a kihívást” – jelentette ki, hozzátéve: a pártok és civilek hónapok óta ezen dolgoznak.

Rámutatott: nemcsak a technikai részletekben kell megegyezni, „hanem igenis ajánlatot kell tenni” a választóknak a Fidesz „kétarcú, álságos”, jogállam-ellenes politikájával szemben, amely „oda juttat többet, ahol úgyis több van, oda pedig nem jut, ahol szükséges lenne.”

Úgy folytatta: ha megállapodtak a programban, meg is kell ismertetni azt a választópolgárokkal, hogy tudják, mire adják a szavazatukat. „Ne érje őket olyan meglepetés, ami az elmúlt tíz évben folyamatosan éri a választókat a Fidesz-kormányzással kapcsolatban” – indokolta, megemlítve: a „gránitszilárdságú” alaptörvénynek már a kilencedik módosításánál tartunk.

Azt mondta: bízik benne, hogy év végéig meg tudnak állapodni a menetrendben, és „2021 az előválasztások éve lesz”.

Elmondta: a Magyar Szocialista Pártnak megvan az ajánlata az ellenzéki pártok felé. Szeptemberi kongresszusukon elfogadták három pillérre épülő stratégiájukat. Ezek: 

  • a jogállamiság és a demokratikus keretek helyreállítása sokkal szélesebb társadalmi párbeszéddel; 
  • az esélyteremtő állam, amely a nyugdíjasoktól a munkavállalókon át, a fiataloknak szánt bérlakásépítési programmal a társadalom minden szegmensére vonatkozó szociális fordulatot takar;
  • valamint a környezetvédelem és a zöldpolitika, a XXI. század egyik kihívása. 

„Én nagyon bízom benne, hogy a közös programban is sok visszaköszön majd a mi elképzeléseinkből” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy nehéz lesz összefésülni ennyiféle elképzelést, a társelnök azt mondta: sok példát mutattak már a sikeres együttműködésre. „Nem véletlen”, hogy a szakszervezet javaslatai nyomán, közösen léptek föl a munkavállalói jogok csorbítása ellen egy közös alkotmánybírósági beadvánnyal, hétfőn pedig 11 pontos közös javaslatcsomagot nyújtottak be a Parlamentnek a járványkezeléssel kapcsolatban.

Egyre több olyan közös megnyilvánulás van politikai, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kérdésekben, „amiben egyetértünk és én ezért vagyok bizakodó”, hogy a szaporodó közös fellépések egy közös programban testesülnek meg, amit az ellenzék képviselni tud.

Arra kérdésre, hogy ő vagy Kunhalmi Ágnes társelnök vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, azt felelte, „Mindig akkor kell dönteni, amikor döntési pont van. Az még nincs.”