Tóth Bertalan szerint gyávaság, hogy Orbán áthárítja a felelősséget

HírKlikk 2021. február 10. 08:11 2021. feb. 10. 08:11

Nem fedné el kommunikációval a valós problémákat ahelyett, hogy megoldaná őket: nem rendezne nemzeti konzultációt – mondta Tóth Bertalan az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, ahol az egyetemi tandíjak megfelezése és az egyetemek autonómiája mellett érvelt. Megígérte: 2022 után újra szólni fog a Klubrádió.

„Én nem csinálnék ilyet” – erősítette meg az MSZP társelnöke kétszer is a nemzeti konzultációval kapcsolatban, politikai akciónak nevezve azt.

„Először is nyilvános, közérthető oltási tervet tennék közre, valódi párbeszédet folytatnék a szakmai szervezettel, az orvosi kamarával, nem kenném másra a felelősséget” – sorolta, ő hogyan cselekedne.

Nyílt, őszinte kommunikációt kellene folytatni ahhoz, hogy az emberekben újra bizalom legyen a vakcinával és a saját létbiztonságukkal kapcsolatban – folytatta.

„Nem 2022 utáni ígéreteket kellene megfogalmazni a kormánynak, mert ez a legkönnyebb, hanem most kellene segíteni az embereknek” – mondta.

Gyávának nevezte, hogy a miniszterelnök – bár szeptemberben kijelentette, minden felelősség az övé – most megpróbálja áthárítani azt az ellenzékre, Brüsszelre, a gyógyszerszállító cégekre, az operatív törzsre, sőt, most már – az orosz vakcina felhasználásával kapcsolatban – a háziorvosokra is.

Az egyetemi tandíj felének elengedéséről szóló MSZP-s javaslatról azt mondta: a költségvetésnek 25-30 milliárd forintjába kerülne. Ezt el kellene bírnia a költségvetésnek, és igen nagy segítség lenne annak a közel 120 ezer hallgatónak, aki most ugyanazt a tandíjat fizeti az online oktatásban, mint korábban, de más minőségű szolgáltatást kap.

Ráadásul most sokan elesnek a korábban diákmunkásként szerzett bevételeiktől, a kormány pedig csak hitelt tud ajánlani nekik. „Mindenkinek lesz lehetősége eladósodni” – mondta erre szarkasztikusan.

Megerősítette: az MSZP már az ellenzéki programalkotás során kezdeményezi egy új, autonóm és politikafüggetlen színház- és filmművészeti egyetem megalapítására való részletes terv kidolgozását.

„Abban az esetben, ha az ellenzék kétharmaddal nyeri meg a 2022-es választásokat, akkor erre nyilván nem lesz szükség, mert lehet módosítani azokat a törvényeket és az Alaptörvényt, amikbe (…) belecövekelték ezeknek az alapítványoknak a vagyonjuttatást; és vissza lehet adni az egyetemnek az autonómiát” – mondta.

Ha nyernek, de nem kétharmaddal, akkor a Parlament a költségvetésen keresztül biztosíthatja a finanszírozást, de hogy az egyetemen milyen képzés folyik, az a szakma feladata és felelőssége.

„Érjük azt el, hogy a politika vonuljon ki a felsőoktatásból és ne a Fidesz emberei mondják meg, hogy egy adott egyetemen milyen képzés folyik, ki dolgozhat ott és ki tanulhat ott.”

„Mi hiszünk az egyetemek önállóságában és mindent el fogunk követni, hogy ne csak a színművészeti egyetemnél legyen meg újra az önállóság és az autonómia, hanem minden más egyetemnél” – tette hozzá.

A Klubrádióról azt mondta: „nagyon el van keseredve” a keddi bírósági döntés után, amelynek értelmében ideiglenesen sem sugározhat tovább az adó a frekvenciaengedélye február 14-ikei lejárta után; a döntést a rádió „majd nyilván felülvizsgálattal megtámadja”.

Kijelentette: „tesz egy vállalást”: „2022 után újra szólni fog a Klubrádió”.

 „Nem a politika fogja meghatározni, hogy a Klubrádió szólhat-e. Ha megfelel a jogszabályoknak, akkor szólni fog” – szögezte le.

Emlékeztetett: az MSZP törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Parlamentben, hogy a meglévő alaptörvény-ellenes jogszabályi ellentmondást feloldva, a Klubrádió frekvenciaengedélye meghosszabbítható legyen.

A demokrata ellenzéki szövetség előválasztási előkészületeiről az MSZP társelnöke azt mondta: a szövetség készen állna arra is, hogy nyárig lebonyolítsák az előválasztásokat, de „a realitás az, hogy szeptemberben le tudjuk bonyolítani”.

Forrás: Hírklikk