Tóth Bertalan: új idők új politikát követelnek

HírKlikk 2020. február 4. 14:28 2020. feb. 4. 14:28

A mi víziónk egy esélyteremtő köztársaság, amely felemeli az elesetteket, megjavítja a közös ellátórendszereket – például az oktatást és az egészségügyet –, fellép a klímaváltozás ellen, és a közösségre tervezett politikát valósít meg – mondta az MSZP elnöke a Népszavának adott interjújában.

Új idők, új politika

Tóth Bertalan kijelentette, hogy a kormányváltásnak nincs más útja, mint a közös lista, közös jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt és közös program. Első lépésként ez utóbbit kell megalkotni. Az MSZP többi párttal való viszonyát pedig az határozza meg, hogy miképp állnak a párt új, baloldali programjához. De szeretne egy olyan kongresszusi döntést, amely kimondja, hogy az „MSZP szemben áll a neoliberális gazdasági elveket elfogadó, az elitek érdekeit képviselő harmadik utas szociáldemokráciának csúfolt gondolattal”.

A pártelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „új idők új politikát követelnek. Új országképet akarunk a köztársaságpárti erők elé vinni, ehhez keresünk szövetségest, nemcsak pártokat, civil mozgalmakat is. A mi víziónk egy esélyteremtő köztársaság, amely felemeli az elesetteket, megjavítja a közös ellátórendszereket – például az oktatást és az egészségügyet –, fellép a klímaváltozás ellen, és a közösségre tervezett politikát valósít meg”.

Van esély a kormányváltásra

Tóth szerint kialakult egy, a baloldaltól a liberálisokon át, a mérsékelt jobboldalig tartó együttműködés, amelyet ha elmélyítenek, jelentős esély lesz a 2022-es kormány- és korszakváltásra. Azt pedig nem tartja kérdésesnek, hogy ebben a szocialistáknak is részük lesz, mert a párt „közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül nem érhet el sikert az ellenzék 2022-ben”. Ugyanakkor ehhez erősíteni szeretné az MSZP szövetségi rendszerét, és hatékonyabbá tenné a szervezetét is.

Az előválasztást a pártelnök nemcsak azért tartja fontosnak, mert így egy ellenzéki jelölt állhat szemben a Fidesz jelöltjével, hanem azért is, mert a választók eldönthetik, kinek a programját, jelöltjét tartják a legjobbnak. Ezért is nyitottak mindenhol az előválasztásra, és azért is, mert Budapesten tavaly bebizonyosodott, hogy az hatékony kampányeszköz is.

Nincs más lehetőség, csak a közös indulás

Az ellenzék közös választási részvételéről Tóth Bertalan azt mondta, nincs más lehetőség, mert a Fidesz választási törvénye ezt kényszeríti ki.

„Lehet közvélemény-kutatásokra hivatkozni és azon kakaskodni, hogy ki az ellenzék vezető ereje, de egyik pártnak sincs meg önállóan a kormányváltáshoz szükséges háttere. Az rossz út, ha az ellenzéki pártok úgy szeretnék növelni a támogatottságukat, hogy egymást minősítgetik. Mindenki hirdesse a maga programját, de a szavazóbázist csak „kívülről” lehet növelni. Ehhez viszont közös fellépésre van szükség. Például a falvakban, kisvárosokban soha nem jelenünk meg, ha nem osztjuk fel egymás között a terepet, és nem képvisel mindenki mindenkit. Ha elkezdődnek az ellenzéki egyeztetések az első javaslatom az lesz, hogy dolgozzunk ki egy erről szóló akciótervet, ugyanis a kistelepülések, a vidék Magyarországának támogatása elengedhetetlen a kormányváltáshoz” – jelentette ki.

A jelöltek kiválasztásával kapcsolatban is egyértelmű volt a véleménye: tiszteletben tartják a helyi szervezetek jelölési jogát, de az önkormányzati választásokkal ellentétben, most sokkal kisebb a helyi szervezetek mozgástere: a 2022-es választáson azonban a pártok együttműködési megállapodása lesz a mérvadó. Az országos szinten zajló egyeztetések miatt, a párt elnökségének erősebb felhatalmazásra lesz tehát szüksége, mint az önkormányzati választásokon.

Az üzenet már megvan

A pártelnök azt is megfogalmazta, hogy mi lesz a szocialista jelöltek üzenete a kampányban: tanuló társadalom, igazságosságon alapuló, esélyteremtő újraelosztás, zöld alkalmazkodás.

Mint mondta, a gyermekek számára biztosítani kell azt a tudást, ami biztonságot ad és esélyt teremt egy jó életre, enyhíteni kell a lakhatási válságot, és az érdekviszonyokba is be kell avatkozni: erősíteni kell a szakszervezeteket (akár úgy, hogy ők is kaphassanak a befizetett személyi jövedelemadók egy százalékából), át kell alakítani a közteherviselés rendszerét, és a nagy cégeket kötelezni lehetne arra, hogy a munkavállalóknak osztalékot fizessenek a profitból.

Az MSZP stratégiájából most sem maradhatnak ki természetesen a nyugdíjasok: a szocialisták úgy alakítanák át a nyugdíjrendszert, hogy azok járjanak jól, akiknek 300 ezer forintnál kisebb a nyugdíjuk.

A párt szervezete is átalakulhat

Tóth Bertalan azt szeretné, ha az MSZP márciusi kongresszusa átalakítaná a párt működésének bizonyos részeit, ami valóban nagy változást jelentene: elindulnának a bázisdemokrácia felé.

Első lépésben véleménynyilvánító pártszavazást vezetnének be, ami akár online platformon is lebonyolítható, és ha ez működik, akkor hosszú távon lehet ez a párt stratégiai kérdésekben is döntő fóruma. A pártelnök azonban azt is jelezte, hogy ilyen módon nem csupán a tagságot, hanem a szimpatizánsokat is megkérdezné, bevonva őket is a döntésekbe.

Forrás: Hírklikk