Tovább drágulhat a kenyér

HírKlikk 2018. augusztus 10. 07:38 2018. aug. 10. 07:38

A napokban erőteljesen megindult a búza ára felfelé, a malmok pedig nagyon érzékenyek erre a folyamatra, így jogos az aggodalmuk, hogy a költségemelkedéseiket valamilyen szinten tovább kellene hárítaniuk a vevőik irányába - mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrárközpontjának vezetője.

Kifejtette azt is, hogy az alapanyag - aratás után kezdődik az alapanyagfelvásárlás - a malomipari feldolgozás legmeghatározóbb költségeleme, de más költségelemekben is emelkedések láthatók.

A munkaerő és az üzemanyag általánosan emelkedő költségelem. Így Fórián Zoltán szerint azok a hírek, amelyek a lisztáremeléssel kapcsolatosak, igaznak is bizonyulhatnak.

Még nem tudni pontosan mennyivel drágul a liszt. Az agrárszakértő szerint egy 10%-os búzaáremelkedés nagyon komolyan veszélyeztetné a malmok amúgy is kis jövedelmezőségét, így véletlen, hogy ilyen érzékenyek.

Mint mondta, az emelkedő búzaártrend azzal függ össze, hogy sokkal kisebbek a tényleges aratási eredmények, mint a várakozásokban - nem csak itthon, hanem kontinens szerte is - így az a kérdés, hogy meddig fog tartani az emelkedő tendencia.

Kisebb a termés, így az áraknak emelkednie kell és a malmoknak is tovább kell vinniük ezt az emelkedést. 

Via: infostart.hu