Tovább súlyosbodik a budapesti érsebészeti ellátás helyzete

HírKlikk 2019. június 26. 13:22 2019. jún. 26. 13:22

Nem telik el nap, hogy ne érkezne valami rémisztő hír a hazai egészségügyi ellátás háza tájáról.  Ezúttal az érsebészet tarthatatlan helyzetére világított rá egy mai hír. A  MedicalOnline számolt be arról, hogy egy orvos halála miatt ugyan „csak” egyetlen érsebésszel van kevesebb a fővárosban, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és a tervezett érműtétre váró beteget átvette.

Dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig – fogalmaztak az elhunyt orvos kollégái a tragikus halálesetről és az annak nyomán kialakult  tragikus helyzetről a MedicalOnline-nak.

A szakportál szerint az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. Az ezt követő felülről jövő átszervezés után a Péterfyben egyetlen idősebb kolléga maradt: ő látta el a krónikus területi érbetegek gondozását, és folyamatos, havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét,  bár 3 fő érsebész alkalmazását írja elő a jelenleg érvényben lévő minimumrendelet, aminek maradéktalan betartását – vagy személyi, vagy tárgyi hiányosságok miatt – több érintett intézményben nem tudják teljesíteni.

A fővárosi érsebészeti ellátás – elsősorban krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból eredő – kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), amelynek elnöke, dr. Szeberin Zoltán megkeresésünkre emlékeztetett: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára – hívja fel a figyelmet a MedicalOnline.

Forrás: Hírklikk