További egészségügyi dolgozókat akar elüldözni a kormány? Vagy csak tévedés történt?

HírKlikk 2021. április 23. 15:00 2021. ápr. 23. 15:00

„Megbízhatósági vizsgálat” alá akarják vonni a kórházi dolgozókat! Ha ezt valaki megtagadja, azonnal kirúgják! - írta Szabó Tímea, miután erről szóló leveleket látott. Később az illetékes dandártábornok azt közölte, hogy adminisztratív tévedésből küldték ki a leveleket.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője csütörtökön írta meg Facebook-oldalán, hogy két helyről is megkapta azt a fotón látható levelet, amit az ápolóknak és kórházi dolgozóknak nemrég nyújtottak át. Információi szerint „további értesítésig” még nem kell aláírniuk.

A levélben az áll: a dolgozó tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján „védett állomány tagjának” minősül! Tudomásul veszi, hogy munkavégzése az Rtv. alapján „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható. Ennek célja annak megállapítása, hogy eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeiknek.

Tudomásul veszik továbbá, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyuk fenntartásának feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulásuk.

A „megbízhatósági vizsgálat” azt jelenti, hogy az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/információkat gyűjtsenek róla, azaz, hogy gyakorlatilag megszűnjön a magánszférája. Ezt önként kell vállalnia. Mindezt most, a járvány közepén, amikor már teljesen ki vannak zsigerelve az egészségügyi dolgozók. 

Szabó Tímea azt is közölte, hogy azonnal írt Pintér Sándornak, várja a válaszát!

Tévedésből küldték a leveleket

A Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Főigazgatóját kérdezték a levelekről. A Farkas László dandártábornok által adott tájékoztgató szerint nincs ilyen előírás és nem is lesz, az Országos Kórház Főigazgatóság adminisztrációs tévedéséből ment ki a levél.

Forrás: Facebook