Továbbra is fontos pozíciót tölt be a csalással vádolt volt fideszes polgármester

2017. április 15. 10:55

A helyi Fidesz még a választási filmjét is abban a rakamazi épületben forgatta, ami miatt nemsokára a város volt polgármestere a bíróság elé kerülhet. A vád szerint tettestársaival együtt azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, illetve, hogy a kivitelező cég mentesüljön a kötbér fizetés kötelezettség alól.

Költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntettére minősítette az ügyészség, az eredetileg jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban elrendelt nyomozást. Rakamaz volt fideszes polgármestere is a gyanúsítottak közt. Az elkövetők akár három évet is kaphatnak.

Rakamaz városának feljelentése alapján 2015. április 3. napján indult büntetőeljárás jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán.

A feljelentés lényege, hogy Rakamaz város önkormányzata 2010-ben támogatási szerződést kötött az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel, amelynek keretében a több, mint 600 millió forint összköltségű beruházás megvalósításához 500 millió forintot meghaladó összegű vissza nem térítendő támogatást vettek igénybe.

A gyanú szerint a projekt generálkivitelezője a benyújtott végszámlákat követően a rakamazi önkormányzattól annak ellenére kapta meg a munkálatok ellenértékét, hogy több mint 34 millió forint értékű munkát nem végzett el a létesítmények átadásakor, illetve a minőségi hibás kivitelezés és a szavatossági hibák javítása miatt közel 140 millió forint hátrányt szenvedett el az önkormányzat.

A teljesség igénye nélkül néhány "apróbb" hiba, amit a fideszes polgármester nem vett észre:

- a kazán nem volt bekötve, igaz, az épületben gáz sem volt

- villany és víz sem volt

- a teljes közmű hálózat kiépítésének hiánya

- fával borították az egész épületet, amit a tűzvédelmi hatóság azonnal leszedetett


Annak ellenére, hogy Lázár János is keményen bírálta a volt polgármestert, az ügy elsőrendű vádlottja továbbra is fontos pozíciót tölt be a megyei közgyűlésben. Különféle pályázatok elbírálásával foglalkozó bizottságokban kapott vezető szerepet.

Szerző: Jász