Továbbra is titkolják Szél Bernadett és a közvélemény elől a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését

HírKlikk 2020. november 29. 14:30 2020. nov. 29. 14:30

15 nappal az információs jogokat kiüresítő szabály újbóli bevezetése előtt kaszálta el az Alkotmánybíróság a beadványomat – írta vasárnapi közleményében Szél Bernadett.

A 24.hu idézi a független parlamenti képviselőt, aki jegyzetében jelezte, hogy tavasszal szerette volna megkapni a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozásáról szóló hitelszerződést, de megfogalmazása szerint, a Pénzügyminisztérium a védekezéssel kapcsolatos közfeladataira hivatkozva és a 90 napos határidőt kihasználva megvárta, amíg a hitelszerződést tíz évre titkosítják.

A politikus májusban alkotmányjogi panasszal fordult az Alkormánybírósághoz (AB) azzal, hogy „a 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot”.

Az AB november 10-én azonban érdemi vizsgálat nélkül megszüntette a Szél beadványa nyomán indult eljárást, arra hivatkozva, hogy a támadott jogszabály már nem hatályos és nem alkalmazható. Ugyanakkor, hívta fel a figyelmet Szél Bernadett, a 90 napos jogszabály két héttel később, a járvány második hulláma miatt bevezetett újabb veszélyhelyzet miatt ismét életbe lépett.

Forrás: 24.hu