Továbbra is titkos, hogy mennyiért tolja a propagandát az M1 hírolvasója

HírKlikk 2020. január 31. 11:48 2020. jan. 31. 11:48

Németh Balázs, a köztévé riportere nemrég élő adásban egy hír ismertetése helyett, elkezdte azt kommentálni és szabályosan kiborult. Azt mondta – Hadházy Ákos egyik parlamenti akciójának ismertetése közben –, hogy ez „épeszű ember” számára elképzelhetetlen trágárság.

Ezt követően, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa január közepén megállapította, hogy ezzel megsértették a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, és felszólították, hogy a jövőben ilyet ne tegyen.

Az MSZP ezután megpróbált további lépéseket tenni, és még tavaly novemberben adatigényléssel fordult az MTVA-hoz.

„Szerettük volna tudni, hogy az évi több mint 100 milliárdba kerülő közmédia mégis mennyit fizet ezért a szakmai teljesítményért Németh Balázsnak, hiszen közpénzből kapja a fizetését”

– mondta a HVG-nek Litresits András, a pártot több peres ügyben és a Nemzeti Választási Bizottságban képviselő ügyvéd.

Csakhogy adatigénylésükre az MTVA nem adta ki Németh munkaszerződéseit, arra hivatkozva, hogy ezek nem közérdekű, hanem személyes adatok. Ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak, de ennek elnöke, Péterfalvi Attila is egyetértett az MTVA-val abban, hogy a hírolvasó fizetése nem tartozik a nyilvánosságra.

Litresits  András most bírósághoz fordul, hogy kiperelje az adatokat, mert továbbra is úgy gondolja, hogy az elfogultnak tűnő hírolvasó munkaszerződése, juttatásai a nyilvánosságra tartoznak.