Tragédia, hogy a karanténból vizsgálat nélkül engedik ki a fertőzötteket

Kardos Ernő 2020. augusztus 13. 13:16 2020. aug. 13. 13:16

Az orosz oltóanyagnak több nem kívánt mellékhatása is akad, de talán épp emiatt, nagyobb védettséget is biztosíthat – nyilatkozta portálunknak Falus Ferenc. Az egykori tiszti főorvos arra alapozza véleményét, hogy a koronavírus-fertőzöttek esetén is a nehezebben gyógyulók szervezetében fejlődött ki a betegséggel szemben több ellenanyag. Mindenesetre az is igaz, hogy az európai országok ugyan némi lesajnálással vették tudomásul az orosz védőoltásról szóló jelentést, a hír megjelenése utáni első nap közel egymilliárd dózis oltóanyagot kötöttek le! Ugyanez történt az angol, vagy az amerikai vakcina esetében is. A hazai helyzetet figyelve, Falus megdöbbentőnek nevezte, hogy a hatóság védekezése felületes lett, az egészségügyi intézmények továbbra sem tesztelnek, illetve a karanténból néha vizsgálat nélkül engedik ki a fertőzötteket.

– Elkészült a koronavírus elleni első vakcina. Maga Putyin elnök jelentette be, hogy az orosz tudomány ismét megelőzte a világot. Hatásos oltóanyagról van szó?

– A világon tényleg az oroszok voltak az elsők, akik az elmúlt év végén kormánybizottságot hoztak létre a vírus elleni védekezésre. Ennek megfelelően, valószínű, hogy a védőoltás előállítására tett kísérletek hamar elkezdődtek az oroszországi kutatóintézetekben. Információim szerint, 10-12 vakcinát fejlesztettek Oroszországban. Ezek közül a legígéretesebbet kipróbálták 40 emberen – valószínű katonákon, illetve állítólag Putyin lányán is. A beoltott személyek körében nem túl súlyos helyi reakciók fordultak elő, néhányan belázasodtak, hidegrázásuk volt, tehát a nátha tüneteit tapasztalták, de súlyos mellékhatást egyelőre nem észleltek. Ugyanakkor masszív ellenanyagszintről számoltak be.

– Vagyis a tapasztalatok alapján, ez a vakcina valóban hatásos, és tényleg segíthet a gyógyulásban? 

– A hír szerint, az oltóanyag megkapta az orosz törzskönyvet. Innentől kezdve felhasználható a gyógyításban. De nagyon kevés emberen próbálták ki, igen rövid idő telt el a felhasználás óta. A többi pedig már a politikai játék része.

– Ha igaz, akkor két hét múlva már oltani is akarnak az orosz vakcinával. Mennyire tartja ezt biztonságosnak?

– Egy olyan kockázati csoportot akarnak beoltani, amely más, kulturáltabb országokban a kísérlet úgynevezett harmadik fázisának felel meg. A próbának ezen fázisában szoktak több tízezer embert beoltani. Ha igaz, akkor először az orosz egészségügyben dolgozók körében próbálkoznak.

– Vagyis valójában marad a szer kísérleti fázisban?

– Igen, az eddig történtekből nem derül ki egyértelműen, hogy az oltóanyag jó, de az sem, hogy rossz. Egyébként pedig Amerikában is van már olyan oltóanyag, amelyet nagyobb tömegeken próbáltak ki.

– Gondolom, hogy van nemzetközi szabályrendszere annak, hogy egy oltóanyag, mikor és hogy kerülhet felhasználására. A német és a francia egészségügyi miniszter fitymálva fogadta a bejelentést. Joggal?

– Ezek politikai reakciók – épp úgy, mint Putyin színpadias bejelentése, vagy a lenéző európai fogadtatás. Az oltóanyag megfelel az orosz gyógyszerügyi szabványoknak, ennek alapján törzskönyvezték a szérumot. Az persze valószínű, hogy az eddigi dokumentáció szerint, ez a szer európai, vagy amerikai felhasználására még nem kapna engedélyt. Ettől az oroszok még gyógyíthatnak vele.

– Ha igaz, akkor húsz ország már egymilliárd dózist rendelt ebből az oltóanyagból.

– Tudni kell, hogy ezt az egymilliárd dózist még le is kellene gyártani. Továbbá ne felejtse el, hogy a szintén nem létező amerikai és angol vakcinát is megrendelte már nagyon sok ország, egyebek mellett az Európai Unió is. Állami pénzeket adtak annak az oltóanyagnak az előállítására, ami még nem is létezik.

– Vagyis a járvány újbóli fellángolása közben beindult a gyógyszer-biznisz, ami a legnagyobb bevételeket akarja kiszakítani a vírus elleni védekezésből. Egyelőre még csak a reményt árusítják?

– Az azért világos, hogy ha az oroszok oltóanyagával a legkockázatosabb csoportokat, vagy csak az „önként” jelentkezőket kezdik el kezelni, akkor azzal pótolják a szükséges tömeges vizsgálati eredményt.

– Ilyen módon, életeket lehet menteni?

– Valószínű, hogy a bejelentett szer nem fog megölni senkit. Az pedig, hogy valaki kicsit lázas, az ott már nem érdekel senkit. Egyébként még az is lehet, hogy a mellékhatások a túl nagy dózis miatt jelentkeznek. És még valami: az az oltóanyag, aminek több mellékhatása van, az valószínűleg nagyobb védettséget, nagyobb ellenanyag szintet biztosít. Ugyanis a járvány eddigi tapasztalata az is, hogy akik súlyosabb szövődményekkel gyógyultak, azok magasabb szintű és tartósabb védettséget szereztek, mint akik tünetmentesen vannak túl a betegségen.

– Egyébként az angol, vagy az amerikai vakcina is jár már ott, ahol az orosz?

– Ezt nehéz megmondani, mert a különböző országokban eltérő előírások vannak, a gyártóknak tehát elsősorban a nemzeti hatóságok előírásait kell betartani.

– Meglepte, hogy Új-Zélandon olyan valaki lett beteg, aki külföldivel nem is érintkezett?

– Nem lepett meg, mert a vírus mindenütt jelen van. Egyébként a mezőkövesdi megbetegedések forrását sem ismerjük, pedig az jobban érdekelt volna.

– Szakmai konszenzus kezd kibontakozni arról, hogy nálunk is beindult a járvány második hulláma. Nem lenne szükség szervezettebb védekezésre?

– Nem szeretem, ha előre, vagy menet közben megjósolják a különböző hullámok kialakulását. Egyelőre annyi nyilvánvaló, hogy Magyarországon a lakosság létszámához képest, szerencsére viszonylag kevés az aktív fertőzött. Gócokban alakul ki a megbetegedés, s az utóbbi napokban egyre több ilyen veszélyes tűzfészek lett. Ez elég aggasztó, mert ezekből bármikor kialakulhat egy tömeges megfertőződés, tehát nagyon alaposan kéne tesztelni, ami nem történik meg. Továbbá tisztességgel kellene végezni a „kontaktus-kutatást”, ami ugyancsak elmarad.

– Van erről személyes tapasztalata is?

– Sajnos elég friss. Felhívott valaki idegesen, hogy a családja egyik része fertőzött, a másik felét viszont nem hajlandók tesztelni. Miközben együtt laknak! De tudok arról is, hogy fertőzötteket vizsgálat nélkül engednek ki a karanténból.

– Nem kéne ilyenkor az illetékes hatósághoz, esetleg magához Müller Cecíliához fordulni?

– Az illetékesek nyolc napos határidővel adnak engedélyt arra, hogy valaki elmenjen otthonról tesztet csináltatni. Röhej, ami történik ebben az országban.

– De ha Müller Cecília visszatér a migránshullámot feltartóztató kerítéstől, ahol semmi dolga nincs, akkor nem tudna intézkedni?

– Ebben az országban csak Orbán Viktor intézkedhet, nincs más hatósági személy. Müller Cecília szakemberként nem létezik, ő ugyanolyan személy, mint Mészáros Lőrinc, aki csak a nevét adta valamihez.

– Viszont a Fidesz által elismert szakmai közvélemény szerint, újra nő a veszély. Ez sem számít?

– Leszarják a szakmai közvéleményt, a közmédia ma azt szajkózza, hogy itthon jó a helyzet. Nyaralni lehet a Balatonnál, igaz ugyan, hogy emelkedtek az árak, de a vírus külföldről jön be, különben pedig „csak” idős betegek az áldozatok. Tragédia, ami zajlik.

– Ön szerint mire lenne szükség?

– Egyértelművé kellene tenni, hogy a maszk viselésére továbbra is szükség van! Ezt az állami vezetőknek egyértelműen demonstrálni kéne. A kormányfőnek sem lenne szabad megjelennie maszk nélkül, egyetlen nyilvános eseményen, televízióban, vagy fényképen. És a szociális távolságtartást is mindenkinek be kellene tartani. Továbbá nem lenne szabad semmiféle tömegrendezvényt megtartani, de a húsz fölötti összejöveteleket sem. Főleg zár térben nem szabad, még az államnak sem. Ez lenne a minimum, amivel el lehetne nyomni a járványt. Ha nem, akkor újból tömeges megbetegedésre lehet számítani.